Élet-Stílus

Figyelmeztette Romániát az Unió

admin
admin

2006. 04. 11. 18:08

Sztavrosz Dimasz, az Európai Bizottság környezetvédelmi ügyekben illetékes biztosa figyelmeztette kedden Romániát a vitatott verespataki aranykitermelés lehetséges következményeire.

A kérdés “nem pusztán Románia belügye, azt az EU is figyelemmel kíséri” – közölte Dimasz Bukarestben. Az EU biztosa az erősen mérgező cianidos aránykinyerést “felettébb veszélyesnek” nevezte, és hozzáfűzte, hogy “azokat a vállalatokat, amelyek ezt a technológiát alkalmazzák, alaposan ellenőrizni kell”.

A kanadai-román GoldCorporation szándéka szerint egy falut áttelepítene Románia nyugati részén és a nyíltszíni bányában 17 év alatt 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt termelne ki, a nemesfémek kinyeréséhez környezetre veszélyes cianidot használva. A projekt a veszélyes technológia alkalmazása és a környezet megváltoztatása miatt éles bírálatok tárgya.

Románia 2007 január 1-jétől szeretne az unió tagországává válni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.