Élet-Stílus

Bizottsági ajánlás Pécsnek

admin
admin

2006. 04. 11. 14:02

Azt javasolja az Európa kulturális fővárosa címért benyújtott pályázatok értékelésére megalakult uniós bírálóbizottság, hogy 2010-ben az Európa kulturális fővárosa címet Essen, Pécs és Isztambul kapja.

Brüsszelben ismertetett jelentésében a bizottság kiemelte, hogy Pécs elsősorban a balkáni országokkal fenntartott kulturális kötődések fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. Noha Magyarország csak egy várost nevezett meg a cím elnyerésére, Pécs a jelölést nem kevesebb, mint 9 város részvételével zajló verseny eredményeképpen kapta. Fontosnak tartotta a zsűri azt is, hogy Pécs pályázatának mottója “város határok nélkül” volt.

A bírálóbizottság alig négy héttel azt követően hozta nyilvánosságra jelentését, hogy március közepén meghallgatta a pályázó városok képviselőit. Ténylegesen döntenie mindazonáltal csak a két német pályázó, illetve az unión kívüli két jelentkező között kellett: előbbiek közül a német-lengyel határon fekvő Görlitz, utóbbiak közül Kijev rovására választotta Essent, valamint az Európa és Ázsia határán fekvő török nagyvárost.

Színvonalas pályázatok

Ján Figel, az oktatásért és a kultúráért felelős európai biztos kijelentette: az Essen, Görlitz, Pécs, Isztambul és Kijev által benyújtott pályázatok minősége jól mutatja azt a nyitottságot, amilyennek a Bizottság az európai fővárosok kijelölésének folyamatát elképzelte. A bírálóbizottság elnöke, Sir Jeremy Isaacs brüsszeli sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a pályázatok általában véve kitűnőek voltak.

Tarrósy István, a Pécs2010 Menedzsment Központ igazgatója a döntést üdvözölve az MTI-nek elmondta, a felkészülés – amely már tavaly elkezdődött – a keddi bejelentést követően töretlenül folytatódik tovább, és remélhetőleg már jövőre megindulhatnak a magyar és nemzetközi projektek is.

Ősszel döntenek

Jelezte, mind a négy másik pályázóval jó kapcsolatokat ápoltak a pályázati szakaszban, a nyertesekkel már vannak közös elképzeléseik. Pécs pályázatában mind a német identitás, mind a balkáni-török vonal megjelenik – emelte ki. Emlékeztetett arra is, hogy Pécs a múlt héten írt alá szerződést a kormánnyal, amelynek értelmében a város összesen 31,14 milliárd forintos európai uniós és hazai forráshoz juthat.

A 2010-es európai fővárosokról a végső döntést az Európai Unió tagországainak kulturális minisztereiből álló tanács hozza meg ősszel – ez mindazonáltal Pécs esetében már aligha lesz több formalitásnál, a bizottsági ajánlás ellenjegyzésénél.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.