Élet-Stílus

8000 órányi digitalizált műsor a neten

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), amely 2006. január 1-jén kezdte meg hivatalos működését, mintegy 8000 órányi tévé- és rádióműsort dolgozott fel és tett elérhetővé az interneten.

A NAVA rendszerében hozzáférhető immár 100 magyar játékfilm és 590, világháború előtti híradófilm is — jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Jövő Háza Kiállításon, ahol az elsőként kialakított NAVA-pont is működik. Az elektronikus média audiovizuális értékei a nemzeti kulturális és történelmi örökség részét képezik. Megőrzésük a jövő számára legalább olyan fontos, akár a könyvek, a képzőművészeti alkotások, és a zeneművek megóvása és hozzáférhetővé tétele, tette hozzá a szaktárca vezetője.

A NAVA-hoz hasonló kötelespéldány-archívum hazánkban eddig nem létezett. Különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít, továbbá segítséget nyújt a helyi műsorszolgáltatók archívumainak feldolgozásához. A műsorszolgáltatói archívumok alapvetően a gyártás kiszolgálására épülnek, kellően nem rendszerezettek, és legfőképpen nem nyilvánosak, így az általuk őrzött kulturális értékek holt vagyonként rejtve maradnak.

Jelenleg a NAVA-ban mintegy 8000 órányi feldolgozott műsor található. A NAVA, azaz a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum gyűjtőkörébe tartoznak az országos, földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású műsorai. A NAVA az elektronikus műsorok számára olyan, akár az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára.

A NAVA további célja a teljes magyar filmvagyon digitalizálása és online elérhetővé tétele.

2006-ban indul a Magyar Televízió (MTV) archívumának internetes hozzáférhetővé tétele is. Ennek keretében idén mintegy 13.000 órányi műsor – parlamenti tudósítások és híranyagok -, a későbbiekben pedig az MTV archívumának teljes anyaga válik elérhetővé a NAVA-ban.

A rendszer nyitott valamennyi jelentős kulturális vagy történelmi értékű audiovizuális gyűjtemény befogadására, amelyről az Audiovizuális Örökség Tanácsadó Testület dönt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik