Élet-Stílus

Tévedett az unió: mégsem figyelmezteti Magyarországot

Az Európai Bizottság (EB) elismerte tévedését, és levette Magyarországot az üvegházhatást előidéző gázok miatt figyelmeztetésben részesülő országok listájáról.

A listán azok a tagállamok szerepeltek, amelyeknek az EB írásbeli figyelmeztetést küldött, mert az általános éghajlatváltozással foglalkozó kiotói egyezményben szereplő előírással ellentétben „nem tájékoztatták Brüsszelt az alkalmazott politikai döntésekről, módszerekről és az azok kiváltotta hatásokról, és nem ismertették az üvegházhatást előidéző gázok jövőbeni kibocsátásával kapcsolatos értékeléseket sem”.

Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos szóvivője, Barbara Helfferich elmondta: Magyarország már decemberben megküldte a szóban forgó információkat a bizottságnak, így tévesen került fel a listára a szokásos napi bizottsági sajtótájékoztatóhoz kapcsolódva délben kiadott közleményben. A testület később korrigálta tévedését, ennek megfelelően csütörtök délután a bizottság internetes honlapján szereplő közleményváltozatban már nem szerepelt Magyarország neve az elmarasztaltak között.

A frissített változat szerint csupán öt országnak: Ausztriának, Ciprusnak, Luxemburgnak, Máltának és Lengyelországnak küldött második figyelmeztetést az „uniós kormány”, miután az információk – Magyarországgal ellentétben – a tavaly októberi első figyelmeztetés óta sem érkeztek meg.

Az éghajlatváltozásról szóló ENSZ-egyezmény és a kiotói jegyzőkönyv értelmében az EU-ra és tagállamaira rendszeres beszámolási kötelezettség hárul az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásáról, valamint az azok csökkentésére irányuló politikákról és módszerekről, a fejlődés ellenőrizhetővé tétele érdekében, ezt egy uniós határozat is tartalmazza – emlékeztet a bizottság közleménye. Eredetileg 2005. március 15-ig kellett volna a tájékoztatást Brüsszelbe küldeni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik