Élet-Stílus

A Suzukit elmarasztalta munkaügyi bíróság

admin
admin

2006. 04. 10. 07:04

A Tatabányai Munkaügyi Bíróság pénteken közzétett határozatában megállapította, az esztergomi Magyar Suzuki Rt. a törvényben nem megengedett módon akadályozta a gyár területén a szakszervezet érdekvédelmi tevékenységét – tájékoztatta Gaskó István, a Liga elnöke az MTI-t vasárnap.

A Liga suzukis csoportjának alakuló taggyűlésére kért termet a gyártól és tájékoztatta a vezetést, hogy azon jogtanácsosai és szakértői is részt vennének. A kérés elutasítása miatt szakszervezet a gyár parkolójában, egy bérelt buszban alakult meg – emlékeztetett az ügy előzményeire Gaskó István.

A Suzuki a törvényileg jogos kérést azért utasította el, mert álláspontjuk szerint a szakszervezet kizárólag érdekvédelmi tevékenységre és erre is csak munkaidőn kívül és korlátok között használhatja a munkáltató helyiségeit – tette hozzá az elnök.

A bíróság kötelezte a Suzukit, hogy biztosítson helyiséghasználatot a szakszervezetnek és nem fogadta el azt az érvelést sem, amelyet a tárgyaláson a gyár ügyvédje előadott: “a belépést nem tiltottuk meg, azt mondtuk, mivel nem lesz taggyűlés, a belépés ebből a célból szükségtelen”.

A Liga Szakszervezetek győzelmeként értékelte a bíróság végzését Gaskó István, aki a tárgyaláson személyesen látta el a szervezet képviseletét.

Kiemelte: a meghallgatáson a Suzuki még azt is megkérdőjelezte, van-e jogalapja a szakszervezetnek a kifogás benyújtására, a bíróság viszont megállapította, hogy a szakszervezet jogosan működik. Gaskó István elmondta, ötven cégnél van csoportja a Ligának, tevékenységük jogalapját eddig sehol sem kérdőjelezték meg.

Mivel az utóbbi időszakban több jogsértést regisztráltak, május elsején 11 órától a Parlamentre nyíló Alkotmány utcában szakszervezeti tüntetést tartanak a sikeres munkaharc és a munkáltatói jogsértések visszaszorítása érdekében – jelentette ki az esettel kapcsolatban a Liga elnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.