Élet-Stílus

Június 8-12. között lesz az Ünnepi könyvhét

Az idei, 77. ünnepi könyvhetet és a kapcsolódó gyermekkönyvnapokat június 8-12. között rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) - tájékoztatta a MKKE hétfőn az MTI-t.

A kortárs magyar irodalom ünnepének központi helyszíne a budapesti Vörösmarty tér lesz a környező utcák szakaszaival. A MKKE alapítóként annak a javaslatnak a szellemében rendezi meg a nemcsak Európában, hanem az egész világon páratlan hagyományú könyvhetet, amit Supka Géza fogalmazott meg a MKKE jogelődje, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete közgyűlésén 1927-ben, Miskolcon.

A MKKE igazgatótanácsának tagjai elfogadták az ünnepi könyvhét idei szabályzatát, amely szerint a könyvhét továbbra is elsősorban a kortárs magyar irodalom ünnepe, ezért könyvheti – azaz a könyvheti listára kerülő – mű lehet élő magyar szerző első kiadású alkotása, valamint a klasszikus magyar irodalom új kiadása.

A kiadóknak vállalniuk kell, hogy a listára nevezett könyvheti könyveiket csak a könyvhét megnyitásának napjától forgalmazzák. Mint a MKKE honlapján olvasható, a könyvheti bizottság javasolja, hogy a hivatalos könyvheti helyszíneken a pavilonokat állító, illetve bérlő könyvkiadók és -kereskedők június 8-12. között minden kiállított könyvüket tízszázalékos árkedvezménnyel árusítsák.

Tekintettel a gyermekkönyvnapok szerves kapcsolódására a könyvheti prospektusban a szervezők elkülönülten, hangsúlyosan kívánják szerepeltetni a gyermek- és ifjúsági kiadványokat – tájékoztatott a MKKE.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik