Élet-Stílus

Megcenzúrázták Jaggeréket Kínában

Kultúrtörténeti eseményre került sor szombaton este Sanghajban: első ízben lépett fel Kínában minden idők legnagyobb rock and roll-zenekara, a Rolling Stones.

A nagy stadionokhoz szokott “Kövek” ezúttal viszonylag szűk közönség, mindössze 8 ezer néző előtt léptek fel Kína gazdasági metropoliszának nagyszínházában. Az érdeklődés azonban ennél sokkal nagyobb volt, erre utal, hogy a koncert előtt a fekete piacon már 4000 jüanért, azaz mintegy 500 dollárért árusítottak jegyeket. Ennek ellenére a publikum többsége inkább a Sanghajban élő nyugatiak közül kerültek ki, a hazaiakat nem annyira a rajongás, mint inkább a kíváncsiság, vagy a zenekar hírneve vonzotta a Stones bulijára.

Azért kaptak a helyiek egy kis ajándékot: Mick Jagger a színpadra hívta a kínai rock-zene egyik legendás egyéniségét, Cuj Csiant, aki az 1989-es Tienanmen-téri tüntetések “himnuszát” írta, hogy együtt énekeljék el a Wild Horses című dalt, bár a kínai énekes többször összekeverte a dal szövegét.

A Rolling Stones programja hasonló volt ahhoz, mint amit az A Bigger Bang turné legtöbb állomásán előadnak, de ezúttal némi cenzúrával is szembe kellett nézniük. A kínai kulturális minisztérium ugyanis nem engedélyezte a Brown Sugar, a Honky Tonk Woman, a Beast of Burden és a Let’s Spend The Night Together előadását, mert túlságosan szexuális töltésűnek találták. Ezzel szemben nem volt kifogásuk a Sympathy For The Devil vagy a Midnight Rambler ellen, ez utóbbi a 60-as évek hirhedt sorozatgyilkosáról, a “bostoni fojtogatóról” szól. A legnagyobb sikert ugyancsak három klasszikussal, a Satisfactionnel, a Jumpin, Jack Flash-sel és a Paint It Black-kel aratták.

Kína csak az elmúlt néhány évben nyitotta ki kapuit a nyugati pop-rock sztárok előtt, korábban többek között Elton John, Norah Jones és a Deep Purple léphetett fel az ázsiai óriásországban. A Stones 2003-ban már tervezett néhány koncertet itt, de akkor az atípusos tüdőgyulladás-járvány (SARS) miatt lefújták a fellépéseket. A mostani sanghaji koncertet viszont felvette és a közeli napokban be is mutatja a kínai állami televízió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik