Élet-Stílus

Az USA szerint Kína és Oroszország a kalózok paradicsoma

Az Egyesült Államok politikusai úgy látják, hogy a két óriás nem tartja be a kalóztevékenység visszaszorítására tett korábbi ígéreteket. Oroszországot a WTO-tagság megtagadásával fenyegetik.

A kemény lépésre a Kongresszus Nemzetközi Kalózellenes Bizottsága szánta el magát, amelynek több tagja igen kényelmetlenül érzi magát, miután megszavazták Kína felvételét a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO). A republikánus és demokrata politikusokat egyaránt magában foglaló csoport tagjai úgy vélik, nem követik el kétszer ugyanazt a hibát, és amennyiben Oroszország nem keményít be a kalózkodás terén, megfúrják a keleti óriás felvételi kérelmét.

A csoport adatai szerint Kína és Oroszország tavaly 4 milliárd dollár kárt okozott az amerikai vállalatoknak azzal, hogy elmulasztotta a kalózok elleni keményebb fellépés megszervezését. Ehhez a kárhoz 150 ezer munkahely megszűnése és további egymilliárd dollár adókiesés járult, amelyet szintén a film-, zenei és szoftverkalózok tevékenységének köszönhetnek. „Az illegális másolatok gyors terjedése ezekben az országokban az egységes politikai akarat hiányával magyarázható” – véli a szervezet, amely arra figyelmeztet, hogy a kalózpéldányok aránya a 70-90 százalékot is elérheti.

Oroszország kellemetlenebb helyzetben van, hiszen az amerikai fél megfúrhatja az ország felvételi kérelmét a Világkereskedelmi Szervezetbe. A csoport több tagja – republikánus és demokrata képviselők egyaránt – éppen amiatt érzi magát kényelmetlenül, mert korábban támogatták Kína felvételét, amely keményebb fellépést ígért a szerzői jogok betartása terén. Bár a kínai rendőrség több alkalommal is sikeres akciót hajtott végre, az amerikaiak szerint enyhe büntetést szabnak ki a bűnösökre, így nincs igazi visszatartó erő. Úgy ítélik meg, hogy a határozott fellépés elmaradt, és most ott állnak megfürödve, miközben a kalózok tovább növelik befolyásukat. Élesen elítélik Putyin elnököt, amiért hasonlóképpen kevés figyelmet fordított a kérdésre.

Külön problémát okoz, hogy a kalózmásolatok gyártására alkalmas orosz üzemek egy része katonai területen található, amelyekre a külföldi megfigyelők – hivatalosan – nem juthatnak be. Ezért is lenne szükség a hazai hatóságok bekeményítésére, amire az orosz kalózok nyilvánvalóan nem vágynak annyira. Közülük is kiemelkedik az allofmp3.com, amelyet a kongresszusi csoport a világ egyik legnagyobb online kalózcsoportjának titulált. A megfigyelésre érdemes országok listáján található továbbá Mexikó, Kanada, India és Malajzia, amelyeket szintén keményebb fellépésre ösztönöznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik