Élet-Stílus

Öt műemlékfürdő újulhat meg

Összesen több mint ötmilliárd forint összegű beruházással öt műemlékfürdő korszerűsítése és felújítása kezdődhet meg, köztük a Gellért, a Lukács és a Széchenyi fürdőké is - jelentette be Kolber István tárca nélküli miniszter pénteken.

Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter a működő műemlékfürdők korszerűsítésének támogatására kiírt pályázat eredeti 2500 millió forintos keretét – a 2007. évi elődöntés terhére – 500 millió forinttal megemelte, így mind az öt pályázó fürdő támogatásban részesülhetett.

Öt pályázat nyert

A támogatási program lényege, hogy az örökségmegőrzéshez kapcsolódó beruházási költségeket 70 százalékos, míg a fürdők szolgáltatásainak korszerűsítését a beruházásokra általánosan érvényes mértékkel (35-50 százalék) támogatja.

A műemlékfürdők korszerűsítésének támogatására 2005. november 3-án 2500 millió forint keretösszeggel meghirdetett pályázatra a 2006. február 3-i határidőig 5 pályázat érdekezett be. A Budai Irgalmasrendi Kórház Török Fürdője, az egri Török Fürdő, a Gellért, Széchenyi és Lukács fürdő korszerűsítése összesen 5 125 millió forint összegű beruházással valósulhat meg.

A legtöbb pénz a Gellértnek jut

Tekintettel arra, hogy a támogathatónak ítélt igények a rendelkezésre álló keretet mintegy 500 millió forinttal meghaladták, ezért a bizottság javasolta, hogy a turisztikai célelőirányzat 2007. évi elődöntési keretéből a hiányzó összeggel egészüljön ki a támogatási forrás.

Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter döntése értelmében a Budai Irgalmas rendi Kórház Török Fürdője 304 millió, az egri Török Fürdő 466 millió, a Gellért fürdő 980 millió, a Széchenyi fürdő 750 millió, a Lukács fürdő pedig 500 millió forint támogatásban részesül a pályázatban bemutatott fejlesztések megvalósításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik