Élet-Stílus

Szélessávon az önkormányzatok

A GKI Gazdaságkutató Rt. a Synergon Informatika Rt. támogatásával 2005 november–decemberében felmérte a magyarországi önkormányzatok informatikai felkészültségét. Az összesen 800 hivatal bevonásával készült felmérés az informatikai és telekommunikációs eszközök használatát, az elektronikus közszolgáltatások fejlettségét, valamint az önkormányzatok informatikával kapcsolatos problémáit célozta.

A felmérés alapján a hazai önkormányzatok csaknem mindegyike rendelkezik legalább egy számítógéppel, az ellátottság mértéke a hazai önkormányzatokat tekintve 96 százalék. A nagyközségek, a városok, valamint a megyei önkormányzatok és a kerületek mindegyike használ PC-t, csak az 5 főnél kisebb létszámmal és a kis költségvetéssel működő önkormányzatok adtak nemleges választ a számítógép használatra vonatkozó kérdésre. Összességében a 3185 magyarországi önkormányzat közül 3073-nál használnak személyi számítógépeket (113 önkormányzat közül 24 tervezi számítógép vásárlását).

Magyarországon 89 olyan községi önkormányzat van, amely a későbbiekben sem szándékozik számítógépet használni. Az önkormányzatok átlagosan 13,2 asztali, és 1 hordozható számítógéppel rendelkeznek. A településtípus szerint erős különbségek megmutatkoznak a géppark nagyságának tekintetében is. A községek 5,6, a nagyközségek 16,5, a városok 52,5, a megyei jogú városok, megyei önkormányzatok és kerületek pedig átlagosan 231,7 számítógéppel rendelkeznek.

Internetpenetráció

Az önkormányzati hivatalok 92 százaléka rendelkezett 2005 végén valamilyen internet-hozzáféréssel. Az összes önkormányzat körében 7 százalékpontos növekedésről beszélhetünk 2003 óta. A számítógéppel rendelkező önkormányzatok esetében a bővülés ennél is magasabb, 8 százalékpontos volt. A válaszok alapján a következő egy év alatt az internetpenetráció 95 százalékra növekedhet az összes, és 98 százalékra a számítógépet használó önkormányzatok körében.

A szélessávú hozzáférések aránya

Felmérésünk során megvizsgáltuk, hogy mennyire elterjedt az önkormányzatok körében a szélessávú kapcsolat . Az eredmények alapján 2005-ben tovább folytatódott a fejlődés az internetkapcsolatok minőségében. Az önkormányzati hivatalok 53 százaléka rendelkezik szélessávú hozzáféréssel, ami több mint a duplája a 2004-es értéknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik