Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat

Emlékezetes hétvége előtt állunk. Na, nem csak a parlamenti választások miatt. A Jazztavasz fesztivál keretében világsztárok támadják meg a Művészetek Palotáját, megnyit a Tűzraktér és elkezdődik a Kultucca rendezvénysorozat. Aki otthon marad, megnézheti a Panelkapcsolatot vagy a Trainspottingot.



Vasárnap szavazzunk a leendő képviselőkre, de pénteken és szombaton, valamint vasárnap urnatömés előtt és után foglalkozzunk komolyabb dolgokkal is. Például árvízvédelemmel. Ha az is megvan, akkor irány az alább felsorolt helyek valamelyike/mindegyike:

Menjek…

április 7. péntek

… a Tűzraktárból lett Tűzraktér megnyitó partyjára


Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat 1

A Tűzoltó utcai ódon épület tavalyi lelkes látogatói a sok találgatás után fellélegezhetnek: a tűzraktár a tavasz beköszöntével idén is dübörög, ezúttal Tűzraktér néven. A független kulturális központként üzemelő épületben újra nagy lesz a nyüzsgés, az április 7-i nyitó bulin lesz URNAMENTÁL-kiállításmegnyitó, a kertben egész éjjel Tilos Klub, a belső koncertteremben pedig meglepetéskoncertek követik majd egymást, és persze nem fognak hiányozni a tűzzsonglőrök sem.

Bővebben>>

… A Kultuccát megnyitó költőfesztiválra a Ráday környékére

A Kultucca évadnyitóján az előttünk álló hétvégén elözönlik a költők a Ráday utcát. Vigyázat, nem csak költők, képzőművészek, zenészek és egyéb „naplopók” is feltűnhetnek! Az Europoetica Sacra fesztivál a szakralitás és a művészet kapcsolatát kívánja bemutatni úgy, ahogyan azt a meghívott magyar, német, olasz, holland, francia, lengyel, szlovák írók, költők, képzőművészek, zeneművészek látják és műveiken keresztül láttatják. A nemzetközi fesztivál műfajok, kultúrák, hagyományok sokféleségét vonultatja fel.

Pénteken például a Galéria X-ben megnyílik Lengyel András kiállítása, Paul Alfred Kleinert és Tatár Sándor német–magyar irodalmi estet tart Kalász Mártonnal a Goethe Intézetben, Halasi Zoltán Bojtár Endrével beszélget a Ráday könyvesházban, és nyolckor a Szent Efrém férfikar énekel közép-európai és balkáni bizánci liturgikus zenéket a Bakáts téri templomban.

Az Europoetica Sacra részletes programja>>

… Zagar-koncertre a Jövő Házába


Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat 2

A Zságer Balázs vezette zenekart mostanában nem sokat láthatták a rajongók a színpadon, hacsak a Yonderboi-lemezbemutatót nem számítjuk. Az említett úriember kvintettjéből kialakult csapat nem esik messze Yonderboi fájától, úgyhogy pazar élményben lehet részünk, ha ellátogatunk a Jövő Házába. Míg Zságerék tavalyi éve nagyrészt koncertezéssel telt – az itthoni fesztiválok mellett többek közt játszottak Londonban, Rómában, és többször felléptek Moszkvában is – jelenleg következő stúdióalbumukat rögzítik, emellett pedig filmzenét készítenek. Mindeközben azért egy online szavazáson bezsebelték 2005 Legjobb Magyar Zenekara Díját. A Szezon, számos kisfilm és TV-film után ezúttal Fabricius Gábor a Sziget fesztiválon forgatott ‚Live’ című filmjéhez készült Zagar-zene. A 12 perces alkotás áprilisban kerül a mozikba kísérőfilmként, amelyböl ezen a koncerten premier előtti részletet láthat, illetve hallhat majd a közönség. A koncert után DJ Bootsie teszi fel kedvenc lemezeit.

…a Jazztavasz fesztivál világsztárjainak koncertjére


Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat 3

A tavaszi szél idén kivételes jazzprodukciókat áraszt, legalábbis a Művészetek Palotájában. Az április 7–10 közötti Jazztavasz 2006 fesztiválon fellép többek közt a két Szakcsi, a Tin-Tin Quintett, valamint az indiai Muley, a kubai Elsa Valle és a bolgár Yankoulov is.
Április 7-én lép színpadra az a jazz hagyományosabb megszólalási formáit előnyben részesítő formáció, amely a műfaj legkiválóbb és legtöbbet foglalkoztatott itthoni fiatal képviselői mellett az európai és a tengerentúli jazz egy-egy neves előadóját vonultatja fel. A Szakcsi Lakatos Róbert Trióban a nagyszerű zongoristát régi társa, a bőgős Barcza Horváth József és a Belgiumból világhódító útra indult Dré Pallemaerts dobos kíséri majd. Vendégeik a magyar felmenőkkel bíró, amerikai születésű, de Európában élő, Miles Davis késői együttesét is megjárt tenorszaxofonos, Rick Margitza és a kimagaslóan tehetséges, montreux-i fesztiválgyőztes énekesnő, Szőke Nikoletta lesznek.

Bővebben>>

április 8. szombat

…a hétvégi fesztiválok szombati programjaira

Folytatódik (de még hogy!) a Jazztavasz és a Kultucca költőtalálkozója.

…a New York-i jazz-alapegyüttes koncertjére a Trafóba


Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat 4

Az Alasnoaxis fellépésével folytatódik a Tarfó sorozata, amelyben a New York-i jazz underground legkreatívabb, meghatározó szereplőit mutatja be. Jim Black 2000-ben alakította meg zenekarát az izlandi Hilmar Jensson és Skuli Sverisson, valamint régi zenésztársa, Chris Speed részvételével. A zenekar tagjai aktív szereplői a nemzetközi jazzvilágnak: Dave Douglas, Tim Berne, John Zorn, Laurie Anderson, Uri Caine, Cuong Vu, Derek Bailey, Jamie Saft, Allan Holdsworth, Satoko Fujii, Mark Turner lemezein, turnéin találkozhatunk velük. Hilmar és Skuli néhány éve idejének egy részét ismét Európában tölti, melynek köszönhetően jelentős mennyiségű progresszív, elektronikus zenei projektben vesznek részt szerte Európában. Nem véletlen, hogy az Alasnoaxisról szóló cikkekben, kritikákban nem találkozunk stílusmeghatározással; Jim Black nemcsak dobosként, hanem zeneszerzőként is egy csak rá jellemző színt képvisel, mely különösen gazdag érzelmi-dinamikai-stilisztikai spektrumot fog át. A zenekar által megidézett hangfolyam alapvetően Jim Black gyönyörű, nagy ívű dallamaiból építkezik. Egyszer finom, máskor zajosabb körítéssel, de sosem lankadó intenzitással, megdöbbentő dinamikai megoldásokkal teremtik meg a zenekarra oly jellemző hangzást.

…Grencsó István jubileumi koncertjére a Katona József Színházba


Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat 5

Az A38 Hajó Katona József színházbeli vendégkoncert-sorozatának harmadik állomásán a kortárs avantgárd dzsessz nagy alakja jubilál. Az ötvenéves Grencsó végigtekint eddigi pályáján. Kétrészes műsorának első felében régi albumainak gyöngyszemeiből szemezget, míg a második részben megjelenés előtt álló darabjaiból válogat.

április 9. vasárnap

…választási űrlapot kitölteni, urnába dobni az illetékes helyen

…a Jazztavasz és a Kultucca vasárnapi programjaira, naná!

…svéd progresszívrock-koncertre


Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat 6

A svéd progresszív rockzene egyik meghatározó együttese, a The Flower King az A38 Hajóra készült, de az árvízhelyzet miatt az E-klub ad otthont a csapatnak a skandináv-rock egyre bővülő szerelmeseinek nagy örömére. A koncert apropója legfrissebb lemezük, a „Paradox Hotel” megjelenése. Roine Stolt és zenekara, a The Flower Kings a 90-es évek óta folyamatosan ontja a zenét, teljesen kitöltve minden egyes korongjuk játékidejét, sőt időnként dupla albummal is jelentkeznek. Minden évben napvilágot lát legalább egy Flower Kings-anyag, valamint egy sor szólóalbum és mellékprojekt is. „Azt hiszem, ez a lángoló szenvedély és a tiszta zenei látásmód elegye” – magyarázza a bőséges termést Roine Stolt. „Ha a fejembe veszem egy projekt ötletét, azt tűzön-vízen átviszem.” Vigyázzunk azokkal, akik projektnek hívják a rockzenét, de azért menjünk el, nézzük meg, mit tud az északi fény művelni egy rockzenekarral.

…a Játszd újra, Sam!-re a Vígszínházba


Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat 7

Woody Allen örökzöld filmvígjátékát vitte színre Valló Péter és Kern András. Ebből született egy évek óta nagy sikerrel futó, tehát nem kevésbé örökzöld Vígszínház-darab.

Emlékszünk még: Allan Felixet elhagyja felesége. Bánatában elfogyaszt számos Humprey Bogart-filmet és aszpirintablettát. A baráti házaspár mindent megtesz, hogy Allan felejtsen. Sőt, a baráti házaspár női fele talán túl sokat is… Na, ez kell a gátlásos, állandó önanalízises főhösnek! Még a képzeletbeli barát, tanító, maga Bogart sem segít. Főszerepben a legjobb magyar Woody Allen, Kern András.


…kiállításra

Magyar vadak a Nemzeti Galériában

A Tavaszi Fesztivál legfontosabb tárlata, a Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904–1914 című kiállítás. A több mint kétszáz festmény, száz grafika lenyűgözően mutatja be a festészet 20. század eleji forradalmának magyar mestereit.

Bővebben>>

…fürdőbe

A tavasz már megmutatta magát, de azért még mindig jobban lehet bízni a geotermikus energiában, mint a napsütésben. A hosszan tartó partiról hazatérve pedig nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>


Maradjak…

…olvasni

K. dosszié


Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat 8

Kertész Imre önéletrajzi dialógusregényt írt. A Berlinben és Budapesten élő 76 éves író egy svájci kisvárosban, Chicagóban, Berlinben és Budapesten dolgozott a könyvön. Mint a fülszövegben olvasható, a K. dosszié „önéletrajz két hangra”, regényes párbeszéd az író életéről, szüleiről, szerelmeiről, pályájáról, a szellemi szabadság kivívásáról és arról, hogyan függ össze saját élete hőseinek sorsával, az élet az irodalommal.

A szerző egyebek mellett arra keresi a választ „e páratlanul személyes könyvben”, hogy szolgálhat-e az irodalom tárgyául az egyénileg megélt borzalom és boldogság, mennyiben tartozik az egyéni élmény az olvasókra – tartalmazza a kiadó rövid ismertetője.

Az autobiográfia alapjául – mint Kertész Imre írja – az a tucatnyi hangszalagot megtöltő beszélgetés szolgált, amelyet 2003–2004-ben barátja és szerkesztője, Hafner Zoltán folytatott vele egy mélyinterjú elkészítése céljából.

Részlet a könyvből >>

…tévézni

április 7. péntek
20.30 Filmmúzeum

Panelkapcsolat


Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat 9

Tarr Béla 1982-es filmjében a férj és a feleség kilenc éve házasok, és egy lakótelepi panellakásban élik konfliktusokkal teli életüket. Az asszonyt a bezártság, a férjet a feleség hisztériáiból adódó állandó szorongások frusztrálják. A családi élet normalizálására tett közhelyes kísérleteik csődöt mondanak. Akkoriban az A.E. Bizottság a békásmegyeri rabszolgatelepről dalolt, ma a politikusok panelproliznak. Járjunk a végére, mit is jelentett a 80-as években a panelélet. Szereplők: Koltai Róbert, Pogány Judit, Ambrus Kyri.

április 8. szombat
21.45 Duna tv

Jadviga párnája


Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat 10

Mindennapra kampánycsendet! Egészen kivételes felhozatal van ugyanis filmekből e napon, amikor nem nézhetjük a parlamentbe tülekdő politikai elitünk újabb és újabb rendkívüli bejelentéseit. Nem azt akarjuk ezzel mondani, hogy szombat este tévézzünk, hiszen jobbnál jobb programok vannak az elmenetelre (ld. feljebb!), de ha maradunk, kivételesen van miből választani. Például itt van a Závada Pál zseniális regényéből készült Deák Krisztina-film, a Jadviga párnája.
Nincs boldogabb ember a legénybúcsúját és lakodalmát tartó Ondrisnál (Bodó Viktor), hiszen legszebb álma teljesült be: elnyerte szerelmének, apja gyámleányának, a Németországban taníttatott Jadvigának (Tóth Ildikó) a kezét, és hazacsábíthatta ezt a delejesen vonzó, de veszedelmesen titokzatos nőt. De hamar elkezdenek összekuszálódni a szálak …

Április 9. vasárnap
TV2, 23.00 körül

Trainspotting


Menjek vagy maradjak – Jazztavasz vagy Panelkapcsolat 11

Este héttől lassanként megtudjuk, kik jutottak be első körben a parlamentbe, mely pártoknak lesz esélye kormányalakításra stb. Akinek ez nem elég, jöhet egy nagyobb dózisú belövés, a Trainspotting.

A kultikus történet Mark Rentonról szól és az ő „barátairól”, akik lázongók, tévelygők, tolvajok és narkósok… sehogy sem tudnak beilleszkedni az őket körülvevő társadalomba. Az igazat megvallva, nem is igyekeznek túlságosan. Megvetik, sőt elvetik minden formáját. Ez a parttalan sodródás saját önpusztításuk gyökere. Az egyedüli menekülési lehetőségük a kábítószer, amelyről úgy érzik, védőpajzsot tart föléjük. Nem veszik, nem is akarják észrevenni, hogy visszavonhatatlanul az önpusztítás ösvényére léptek. A sors még egy utolsó lehetőséget biztosít Marknak, hogy visszaforduljon a lejtőn. Csak az a kérdés, hogy ő akarja-e kihasználni ezt az esélyt, érzi-e a lehetőséget? Igényli-e a változást? Látja-e értelmét…újra megválasztani a saját életét?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik