Élet-Stílus

Több mint 31 milliárd forint Pécs fejlesztésére

Bozóki András kulturális és Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter április 6-án szerződést írt alá Toller Lászlóval, Pécs polgármesterével az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program beruházási és fejlesztési forrásainak biztosításáról.

A megállapodás alapján a város öt kulcsprojektje 31,14 milliárd forint európai uniós és hazai forráshoz juthat 2007 és 2009 között. A kormányzat EU-s és hazai forrásokból Pécs öt kulcsprojektjének 34,6 milliárdos összköltségének 90 százalékát, míg Pécs önkormányzata ennek 10 százalékát biztosítja.

A miniszterek vállalják, hogy az EU strukturális alapjaiból odaítélhető források tervezésénél az EU-hoz benyújtandó Nemzeti Stratégiai Referenciakereten belül kiemelten szerepeltetik majd Pécs öt kulcsprojektjét, a keleti városrész rehabilitációját, a Zsolnay-Balokány kulturális turisztikai negyed kialakítását, a Zenei és Konferenciaközpont építését, a „Dél-Dunántúli Tudásközpont” kialakítását, az ún. „Nagy Kiállítótér” felépítését, valamint a közterek és parkok rehabilitációját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik