Élet-Stílus

Több mint 20 ezer látogató a Fringe-fesztiválon

Rendkívüli sikerrel zárt az első Budapesti Fringe Fesztivál, a 3 nap alatt megrendezett 191 előadásra több mint 20 ezren voltak kíváncsiak. A tegnapi Gödör klubban megrendezett zárógálán 36 díjat adtak át.

A Budapesti Tavaszi fesztivál keretein belül megrendezett Fringe nem magyar találmány, a mozgalom eredetileg az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál kezdeményezésére indult el 1947-ben, és azóta a világ számos nemzetközi fesztiváljához kapcsolódik hasonló programsorozat. A Fringe lényege, hogy a szervezők a gondosan összeválogatott programmal rendelkező anyafesztivál mellett egy párhuzamos platformot nyitnak, egy eseménysorozatot, melyen minden jelentkező felléphet.

A fesztivál biztosítja nekik a fellépés helyszínét, minden egyéb költség a jelentkezőket terheli, kiknek egyetlen bevétele az előadásukra eladott jegyekből folyik be. Annak érdekében, hogy ez az összeg a lehető legnagyobb legyen, a fellépők a fesztivál előtt és alatt az utcán reklámozták magukat, megadva ezzel a Fringe fesztiválok nyüzsgő, színes, látványos, „nagy-felfordulás” hangulatát.


Több mint 20 ezer látogató a Fringe-fesztiválon 1

Ezt a felfordulást bárki érzékelhette aki a hétvégén a Gödör klub felé vette az irányt. Nagy volt a nyüzsgés, több koncert telt házasra sikeredett, a kívül rekedtek, vagy akik nem bírták a tömeget, százával üldögéltek a klub előtti lépcsőn a szabadban.

Az első Budapest Fringe Fesztivál jelentős hazai és nemzetközi kampánya sikeresnek mondható – mondta Koch Andrea a fesztivál egyik szervezője. A Fesztiválközpont Kht. felhívására 225 szólista, színház,- és táncművészeti társulat, komoly és könnyűzenei együttes jelentkezett. A fellépők közt volt versmondó, gitáros-énekes, vonósnégyes, punk-zenekar, színtársulat és szimfonikus zenekar, hogy csak néhányat említsünk a csaknem 200 előadásból.

A jelentkezőket egyetemek, főiskolák, művészeti társulatok, színházak, művelődési házak, művészeti szövetségek, internet és rádió útján keresték, a külföldi fellépők pedig a külföldi kulturális szervezeteknek és fesztiváloknak kiküldött felhívásokról értesülhettek a rendezvényről.


Több mint 20 ezer látogató a Fringe-fesztiválon 2

Koch Andrea elmondása szerint a rendkívüli siker, a rengeteg jelentkező és látogató törvényszerűvé teszi, hogy a fesztivált ezentúl évente meg kell rendezni. Több programra teltházat kellett kírni, mint például a Kőbéka, a Mi újság, a Fakutya, a Vanmocsello vagy a Selah előadásaira. A 191 fellépő közül 8-an érkeztek külföldről, Szerbiából, Szlovákiából, Ausztriából, Franciaországból, Olaszországból, és Svájcból.

A 84 fős zsűri a szerdai, Gödör Klubban megrendezett díjátadón 36 díjat osztott ki, melyeket Bozóki András kulturális miniszter és Zimányi Zsófia fesztiváligazgató adott át. A fődíjat, ami fellépési lehetőség a 2007-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a zsűri által legjobbnak ítélt11 fellépő kapta meg. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának különdíját mely fellépési lehetőséget biztosít az idén márciusban indult németországi „Ungarische Akzent” elnevezésű magyar évad 2007-es programjában, a Figurina Animációs Kisszínpad érdemelte ki.

Kiosztottak még 13 szakmai különdíjat, a fesztivál legjobb férfi alakításának díját két fellépő, Alexis Latham és Várnai Szilárd kapta meg, Kántor Katáé lett a legjobb női alakítás díja.
További kategória volt még a szervezői különdíj, a legígéretesebb hang díja,és a négy közönségdíj, ebből a színházit a Mer-Ka-Ba Tásulat, a zeneit a Fugato Orchestra, a Tánc Közönsédíjat a Sárréti Mazsorettek, a Performance Közönségdíjat pedig a Kavalkád Tűzperformance kapta.


A díjazottak>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik