Élet-Stílus

Megújul a gyöngyösi Orczy-kastély

Az idén 6,3 milliárd forint címzett támogatás jut kulturális vidékfejlesztésre - jelentette ki Bozóki András csütörtökön Gyöngyösön.

Egy nép identitását, egy város közösséggé formálódását elsősorban a kultúra teremti meg, ezért fontos a kulturális városfejlesztés – közölte a kulturális miniszter, amikor látogatást tett a teljes rekonstrukció alatt álló gyöngyösi Orczy-kastélyban.

Az Orczy-kastély a magyar épített örökség egyik ékköve, így nem csak Gyöngyöst, hanem az egész országot szolgálja a helyreállítása, vagyis jó helyre kerül az 1,2 milliárd forint értékű címzett támogatás – mondta a politikus.

Az összességében 2,5 milliárd forint értékű beruházás révén egy természettudományi oktatási és kulturális központ jön létre Magyarországon. A rekonstrukció során, a renoválás mellett új létesítményekkel, a többi között egy természettudományi pavilonnal gazdagodik a Mátra Múzeumnak otthont adó épület és felújítják a város tüdejének számító kéthektáros angolkertet, illetve a dísztó medrét is.

Az elmúlt évben egyébként 800 millió forint támogatást nyert a kastély-múzeumfelújítási program a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjától. Ez az összeg fedezi a kétezer négyzetméter hasznos alapterületű kastélyépület renoválását, illetve a belső udvar befedésével új látogatóteret alakítanak ki. További, csaknem félmilliárd forint ráfordításával egy vendéglátó létesítményt is felépítenek a területen; ez utóbit magántőke felhasználásával.

Az eredetileg barokk kastély építését 1708-ban kezdte meg az Orczy-család, az épületet 1826-ban klasszicista stílusban alakították át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik