Élet-Stílus

Háborúznak a hackerek

A víruskészítők furcsa háborúba kezdtek. Szinte senki sincs már biztonságban azoktól a hackerektől, akik mind a versenytársaikat, mind a biztonsági ipar vállalatait támadásokkal bombázzák.

A vírusírók és vírusvadászok konfliktusa teljesen logikus, és szokványos rabló-pandúr játéka mellett új tendenciaként jelent meg a konkurens bandák online háborúja. A Kaspersky Labs vizsgálatai szerint az egyre fokozódó támadások már nemcsak a biztonsági ipar szereplőit célozzák, a megnövekedett hatékonyságú hackertevékenység konkurenciaversengésbe csapott át. A hackerek egyre agresszívabb technikákat alkalmaznak azokkal szemben is, akik már korábban megszereztek bizonyos stratégiai előnyöket az internet alvilágában.

A hackerháborút kiváltó okok között elsőként a haszonszerzés említhető, és csak másodsorban nevezhető hagyományos rivalizációnak a bandák egymás ellen fordulása. Az egyre terjedő zombi-PC-hálózatok milliós haszonnal kecsegtető működtetéséért komoly csata folyik az interneten. Azon csoportok, amelyek korábban kezdték kialakítani ilyen jellegű távirányítható zombihálózataikat, komoly előnyben vannak azokkal szemben, akik nem képesek több ezer számítógép egyidejű irányítására. A már jól működő zombihálózatok hihetetlen nyereségű spamözöneinek bevételei rendkívül vonzóak azon csoportok számára, akik nem rendelkeznek hasonló forrásokkal.

Egyre gyakoribb az, hogy egy vírus a konkurencia vírusát felülírva, átirányítja a számítógép irányítását az élelmesebb hackerek kezébe, vagy hogy a már korábban megfertőzött gépet egy támadás teljesen használhatatlanná teszi. Az egymás működését blokkoló kódok teljes adatvesztést, illetve jelentős lassulást okozhatnak a gépek működésében.

A biztonsági cégek működése elleni akciók célja egyértelműen az, hogy minél kevésbé működjenek hatékonyan a vírusadatbázis frissítő szerverek, illetve, hogy egy vírus fertőzési periódusa a hackerek terveinek megfelelően a lehető legtovább kitolódjon. Mivel az ilyen cégek igen gyorsan reagálnak az új vírusokra, mostanra már néhány órára csökkent az az idő, amíg nem tölthetünk le gépünkre az adott káros programmal szemben hatékony javító kiegészítést. Az ilyen letöltő oldalak megbénítása elsődleges célja a vírusok készítőinek.

2005-ben a számítógépes bűnözők olyan szintű harcát figyelték meg a biztonsági szakemberek, aminek következtében egy távirányítható hálózat (bot-net) rövid idő alatt háromszor is gazdát cserélt. A hackerek egyre szélesedő harca mellett folyamatosan növekszik az állami intézmények és bankok elleni akciók száma. A banki hálózatokban működő számítógépek jó része potenciális célpontja a könnyű pénzre vágyó modern kalózoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik