Élet-Stílus

Elloptak egy kéttonnás szobrot

Sopronban ellopták az egykoron a Deák téren állt Niké-szobrot (közismert nevén Réz Rozit), amely másfél évtizede a városgondnokság telephelyére került. A tolvajok valószínűleg a 1,5–2 tonna bronzért követték el a bűncselekményt – írja a Kisalföld.

A nyomokból ítélve megtervezett akcióról lehet szó, hiszen az elkövetők először is kiemelték a városgondnokság Ipar körúti telephelyének bejárati ajtaját, egy darus kocsival behajtottak a nyitott színhez, ahol a platóra emelték a mintegy 1,5–2 tonnás bronzszobrot, Nikét, az egykori felszabadulási emlékművet – mondta a lap érdeklődésére a soproni városüzemeltetési kft. egyik munkatársa.

A rendőrség a lopás bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A Niké-szobor ellopásának ötletét vagy az adta, hogy nyilvánosságra hozták esetleges újrafelállításának szándékát, vagy egyszerűen a bronz értéke. A lopás MÉH-telepeken egy kiló bronzért négyszáz forintot adnak, nagyobb tétel esetén az ár meghaladhatja a hatszáz forintot is. Így a 1,5–2 tonnás alkotás anyaga akár egymillió forintot is érhet. Ugyanakkor szobrok átvételével semmi szín alatt nem foglalkoznak.

A soproni Niké-szobor története

A soproni Deák téren mintegy tíz méter magas betontalapzaton állt, több mint két méter magas Niké-szobrot (a győzelem istennőjét) 1970. április elsején, Sopron felszabadulásának 25. évfordulója alkalmából avatták fel. Kiss Kovács Gyula budapesti szobrászművész alkotását a helybéliek később „Réz Rozi” becenévvel illették. A szobrot az 1990-es évek elején szerelték le és helyezték el a városgondnokság telephelyén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik