Élet-Stílus

Windows és Mac egy gépen

Az Apple Computer Inc. bemutatta a Boot Camp elnevezésű szoftverének teszt verzióját, amely lehetővé teszi, hogy Macintosh gépeken Windows XP is fusson. A bejelentésre az Apple részvényeinek ára 9 százalékkal emelkedtek.

A Machintosh kompjúterek és az iPod mp3 lejátszók gyártója, az Apple Computer Inc. szerdán bemutatta a Boot Camp szoftverének beta verzióját, amely lehetővé teszi az Intel processzorokkal ellátott Mac-eken a Windows XP futtatását. A szoftver installálása után a felhasználók a Mac OS X-et és a Windows XP-t is futtathatják a gépen – közölte az Apple. A Boot Camp a Mac OS X következő – 10.5-ös verzió – Leopard elnevezésű operációs rendszer egyik eleme lesz, amelyet az augusztusban megrendezésre kerülő Apple Nemzetközi Fejlesztő Konferencián mutat be a vállalat.

Az Apple továbbra sem kívánja értékesíteni vagy támogatni a Windowst, de az Intel processzoros Macintoshok megjelenésével több ügyfél is jelezte, hogy használna Windowst Macintoshon – szögezte le Philip Schiller, a vállalat nemzerközi termékfejlesztésért felelős elnök helyettese. Ezzel a lehetőséggel csak a felhasználóinknak szeretnénk segíteni, hogy használhassanak Windowst is, ha akarnak – tette hozzá Schiller.

A Reuters szerint ez a lépés több millió új vevőt hozhat az Applenek. Ennek fényében nem csoda, hogy a bejelentésre az Apple részvények ára 9 százalékkal ugrottak meg a Nasdaqon.

Az Apple 2005 novemberében jelentette be, hogy 2007 végéig minden általa gyártott gépbe Intel processorok kerülnek.

Nagyobb falat


Az új Boot Camp alkalmazással a felhasználóknak ezentúl lehetőségük nyílik arra, hogy PC-re írt játékokat futtassanak a számítógépükön annélkül, hogy egy külön Windows alapú gépet kellene venniük.


Chris Whitmore, a Deutche Bank elemzője szerint az új opció azoknak a vállalati felhasználóknak is nagy hasznára válhat, akiknek csak néhány applikációt kell Windows rendszeren használniuk.


Az Apple a Boot Camp teszt verziójának kiadásával a karácsonyi vásár idején is nagyot kaszálhat, különösen annak fényében, hogy a Microsoft új, Vista szoftverének megjelenését 2007-re halasztották – véli Whitmore.


Chris Shope, a JP Morgan elemzője szerint minden egyes százalékpontban számolt piaci részesedésnövekedés a PC piacon az Apple bevételét további 2 milliárd dollárral növelheti.


Fokozatos nyitás


Az Apple korábban a máig oly népszerű iPoddal kezdte meg a Windows-felhasználók meghódítását, amikor az mp3-lejátszón használatos iTunes zenei szoftverét Windows-kompatibilissé tette. Innen a következő lépés a mostani Boot Camp szoftver előszelének is lehetne akár tekinteni: a Virtual PC megjelenése, amely megengedte, hogy a Windows operációs rendszer másodlagos operációs rendszerként fusson a Macintoshon. Ez azonban még nem volt alkalmas arra, hogy a PC játékok rajongóit is meghódítsa, ugyanis a nagy processorsebességet igénylő játékok futtatására ez még nem volt alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik