Élet-Stílus

Baromfiban találtak H5N1-es vírust Németországban

A madárinfluenza vírusának H5N1-es altípusát azonosították egy szászországi baromfitelepen, Németországban ez az első eset, hogy a baromfiállományban okozott fertőzést ez a vírus – vált ismeretessé szerdán Drezdában.

Az információt az országos állategészségügyi kutató intézet is megerősítette. A Riems szigetén működő intézet szóvivője mindehhez hozzátette: még vizsgálják, hogy a H5N1 agresszív, ázsiai válfajáról van-e szó. A németországi madárinfluenza esetében feltételezik, hogy a kórokozót főleg Mongóliában és Kínában is „megforduló” vadmadarak hurcolták be.


Szászország eddig még azon német tartományok között sem szerepelt, ahol H5N1 miatt elpusztult vadmadarakat találtak. Az érintett wermsdorfi baromfitelepen 16 ezer állatot – pulykákat, kacsákat, tyúkokat – készülnek elpusztítani. Az Európai Unió területén ez a második eset, hogy háziszárnyasok körében mutatták ki a szélsőséges esetben emberre is veszélyes H5N1 vírusaltípust. Februárban egy kelet-franciaországi pulykatelepen fedezték az állatok elhullását okozó H5N1-et.


Németországban hét tartományban – Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Schleswig-Holsteinben, Alsó-Szászországban, Brandenburgban, Berlinben, Bajorországban, Baden-Württembergben – találtak elhullott vadmadarakat, amelyek pusztulását H5N1 okozta. Néhány döglött macskánál is kimutatták ezt az erősen fertőző vírust. Szászországban is vizsgáltak korábban elpusztult vadmadarakat, de minden esetben negatív volt az eredmény. Németországban egyelőre április végéig tilos baromfit kiengedni a szabadba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik