Élet-Stílus

7,2 mega­bit mobil­tele­fo­non

A Nortel Networks telekommunikációs eszközgyártó és a vezetéknélküli megoldásokkal foglalkozó Qualcomm arról számoltak be, hogy új sebesség rekordot állítottak fel az úgynevezett 3.5G vezetéknélküli technológia segítségével.

A két cég azt állítja, hogy mintegy 7,2 Mbps-os letöltési sebességet értek el egy UMTS – HSDPA (Universal Mobile Telephone System – High Speed Downlink Packet Access) szabványon alapuló technikai megoldás révén – áll a Nortel sajtóközleményében. A tervek szerint a fejlesztők a jövő héten Las Vegasban megrendezésre kerülő CTIA Wireless vásáron mutatják majd be az új technológiát. A rekordnak számító teljesítményt a Qualcomm Mobile Station Modem 6280-jaival, valamint a Nortel HSDPA hálózati eszközeivel felszerelt terminálokkal érték el.

A HSDPA új mobiltelefonos protokollt gyakran hívják 3.5G-nek vagy 4G-nek, mivel itt a letöltési sebesség meghaladja a 3G-ét. A technológia révén elméletben négyszer akkora adatforgalom kiszolgálására van mód, mint a jelenleg használatos UMTS vagy 3G hálózatok esetében, ráadásul a vezetéknélküli felhasználók száma akár kétszer annyi is lehet.

A sikernek minden bizonnyal a T-Mobile is örül, hiszen a telekommunikációs óriáscég csak nemrég jelentette be, hogy több országban is HSDPA szolgáltatást indít. A technológiának több következő generációs mobil technológiával is fel kell vennie majd a versenyt, elég csak a Verizon Wireless és a Sprint Nextel által támogatott EVDO-ra (vagy más néven 1xEVDO) gondolni, amely 400-700 Kbps-os teljesítményre képes.

A Nortel és a Qualcomm fejlesztései vélhetően újabb dimenziókat nyitnak majd meg a HSDPA előtt. Így akár olyan vezetéknélküli technológiáknak is konkurenciát jelenthetnek mint amilyen WiMax, amely átlagosan 1 és 4 Mbps-os sávszélességet biztosít felhasználóinak – vélekedik a CNet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik