Élet-Stílus

Tervezhetőbbé válnak a régészeti feltárások

A régészeti lelőhelyek feltárásának, illetve a régészeti lelőhely, lelet megtalálója anyagi elismerésének részletes szabályairól szóló rendelet módosításáról döntött Bozóki András kulturális miniszter hétfőn. Így a jövőben tervezhetőbbé válnak a feltárások, átláthatóbbá a költségek és a határidők, és érvényesíthetőbbé válnak a régészeti szakmai szempontok.

A módosítás előkészítésének szinte valamennyi szakmai fórum (múzeumok, Ásatási Bizottság, egyetemek stb.) aktív résztvevője volt. A több mint tíz közös egyeztetés eredményeképpen tehát a módosítás szinte teljes hivatali-szakmai konszenzust is tükröz. A tervezetet 4 tárcával – az Igazságügyi Minisztériummal, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal, a Belügyminisztériummal és a Miniszterelnöki Hivatallal – is egyeztették.

A feltárási feladatokat nagyrészt ellátó múzeumok és a beruházók jogos igénye, hogy váljanak tervezhetőbbé a feltárások, átláthatóbbá a költségek és a határidők, továbbá legyenek megfelelően alátámasztottak és érvényesíthetőbbek a szakmai szempontok is. Jelenleg mind a fejlesztők (beruházók), mind a régészeti munkálatokért felelős intézmények, mind a fejlesztések majdani felhasználói világos képet szeretnének kapni az ellátandó feladatokról és a várható eredményekről.

A rendelet módosítása, a pontosabb jogszabályi megfogalmazások amellett, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkáját segítik, az engedélyezési eljárások résztvevői (múzeumok, beruházók) számára is kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teszik az engedély iránti kérelmek előkészítését, benyújtását.

A módosítás tehát az egyszerűsítés, kiszámíthatóság, tervezhetőség irányába mutat, és a javaslat az elmúlt évek jogalkalmazása során felmerült számos problémára megnyugtató választ ad anélkül, hogy akár az örökségvédelem, akár a beruházói érdekek számottevően csorbulnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik