Élet-Stílus

Nő a szembetegek száma

Növekszik a szemorvoshoz forduló fiatalok, köztük a gyerekek száma, és az esetek többségében a szakember úgynevezett szárazszeműséget kénytelen megállapítani – áll az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet közleményében.

Dr. Ozsváth Mária szemész, szemtréner szerint mivel egyre több időt töltenek a fiatalok tévé- és komputerképernyők előtt, a szemnek nincs ideje a pihenésre, és bekövetkezik a látásromlás. Nem véletlen, hogy jogszabály intézkedik a képernyő előtt végezhető munka időtartamáról, a kötelező pihenőidőről, de mindez elsősorban a felnőttekre vonatkozik. Azt senki sem ellenőrzi, hogy az iskolai számítógépezés után odahaza még hány órán át nézik mereven a gyerekek a monitort.

Az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézettől kapott tájékoztatás szerint ebben az évben átfogó ellenőrzést kezdenek a képernyős munkahelyeken, hogy betartják-e a jogszabály előírásait.

Ozsváth doktornő mindazonáltal arra is figyelmeztet, hogy elsősorban az ötven éves életkor fölötti korosztályban nagy a szemfenék elmeszesedésének veszélye, ami csökkent látással, de akár vaksággal is járhat. A korai felismerés után nyomban megkezdett kezelés megelőzheti a komolyabb károsodást. Ezért szükséges a rendszeres szemorvosi ellenőrzés, nem elég az üzleti szemészet kategóriájába tartozó számítógépes vizsgálat. Elkerülhetetlenné válik, hogy a munkahelyeken működő foglalkozás-egészségügyi szolgálat – amelynek hivatalból kötelessége a képernyő előtti munkavégzés szabályainak ellenőrzése – a munka-alkalmassági vizsgálatokat kiegészítse a szemészeti kontrollal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik