Élet-Stílus

Merre halad az információs társadalom?

Afrika, Dél-Amerika és Európa, egyes országai leszakadni látszanak a versenyben, míg Ázsia legfejlettebb részein pedig messze gyorsabb volt a fejlesztések irama, mint a világon bárhol - állítja a Műszaki Egyetem kutatócsoportja.

A Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom-és Trendkutató Központjának kutatócsoportja 2004 után immáron másodszor készített éves jelentést a 2005-ös évet meghatározó IT folyamatok, az információs társadalmi technológiai trendek és a fejlettségi ranglisták témakörében.

Nemzetközi fejlettségi ranglisták

Az Egyesült Államokban a recesszió végével, az ország gazdasági mutatóinak javulásával párhuzamosan új erőforrások szabadultak fel az információs társadalom építéséhez. Az ország a korábbi átmeneti visszaesést követően megerősödni látszik, ismét az elsők között találhatjuk a rangsorokon.

Európa relatív helyzetét vizsgáljuk az e-felkészültségi rangsorokban, jól kirajzolódik a Lisszaboni Stratégia teljes csődje. Az észak-európai országok mennek a saját (amúgy igencsak sikeresnek bizonyuló) útjukon, irányt mutatva a világ fejlettebb országainak is. Ezzel szemben a lassan változó nyugat-európai államok többsége stagnál, míg a kelet-európai újonnan csatlakozó országok csak lassan haladnak előre az erőltetett modernizációban.

Távol-keleten a nagyon dinamikusan fejlődő Szingapúr és Dél-Korea áll a fejlesztések élén. Az ázsiai régió az USA és az Európai Unió mellett a világ legfejlettebb információs gazdasági régiója, elsősorban a gyors technológiai fejlesztéseknek köszönhetően. Ha csak a technológiához kapcsolódó mutatók (pl. a számítógépek, a távközlés és az internet) alapján vizsgálnánk meg a világot, a lista első három helyére dél-kelet-ázsiai országok kerülnének: Szingapúr, Korea és Hong Kong egyaránt megelőzi az egyébként élenjáró Dániát és Svédországot, illetve az Egyesült Államokat.

Az információs társadalom szempontjából kevésbé meghatározó régiókban ellentétes mozgások figyelhetők meg. A latin-amerikai államok fejlődése lassul, ezzel szemben Afrika számos országa folyamatosan javuló eredményeket ér el (persze ezt a növekedést a szerény kiinduló adatoknak is köszönhetik).

2005 információs társadalom technológiai trendjei

A gazdasági folyamatok egy újabb dot-kom lufi felfújódását (és akár kipukkanását) is előrevetíthetik, azonban úgy tűnik a második hullám megalapozottabb gazdasági háttérrel indult. Ennek fényében úgy tűnik, hogy az ezredfordulós dot-kom lufi nem gazdasági hiba következménye volt, hanem a fejlődés volt túl gyors, számos újítás egyszerűen „csak” megelőzte korát.

Egy évek óta érlelődő forradalom robbant ki 2005-ben: forradalom zajlott le a tartalomszolgáltatásban és nagy változások voltak az ezt kiszolgáló technológiák területén is. A felhasználók tartalomszolgáltatókká válnak, az internetezők a saját tartalmaik feltöltésével egyre fontosabb szereplővé válnak. Az internet társadalmiasodása és a Web 2.0 „mozgalom” tekinthetők 2005 legnagyobb hatású változásainak.

A Google-jelenség

A Google 2004-ben kezdődött menetelése 2005-ben még nagyobb méreteket öltött, 8 év alatt 130 milliárdos piaci értékű cég jött létre, mindössze egy hatékony online keresőből kiindulva. A cég az IT technika és tartalom szinte minden területére betört, vagy jelezte érdeklődését. A Google mammutcéggé válása ugyanakkor egyre nagyobb ellenérzést kelt a felhasználók egyes csoportjaiban, akik egy új Microsoft-jellegű óriás kialakulásától félnek – talán nem indokolatlanul. A 2006-os év egyébként nem kezdődik jól, pénzügyi veszteségek és felhasználói ellenérzések körvonalazódnak a cég háza táján.

Biztonság: kémszoftverek, rootkitek és Web 2.0 a spamben

A biztonság terén 2005-ben nem a vírusok, hanem a kémszoftverek és a rootkitek jelentették a legtöbb fenyegetést. A kéretlen levelek száma közel 10 százalékkal csökkent, a vírusok által okozott károk az IT szektorban kimutathatóan csökkentek. Megjelentek viszont és egyre nagyobb méretet öltöttek az online tartalom-felületeket (vendégkönyvek, blogok stb.) spammelő üzenetek, ami a Web 2.0 forradalom előrehaladásával feltehetően egyre szembetűnőbb jelenséggé válik majd a jövőben.

Internetes hangtovábbítás

A szélessávú fejlődés 2005-ben tömegessé tette az internetes hangtovábbítást. Az internetes telefonszolgáltatásból származó bevétel 18 százalékkal, 614 millió dollárra nőtt a második negyedévben a világon, míg az előfizetők számát tekintve Európában és Észak-Amerikában a tavalyi 3,3-ről 2008-ra várhatóan 52,1 millióra nő az internetes telefonszolgáltatásra előfizetők tábora.

A hozzáférés technológiái

50 millió új szélessávú kapcsolat született 2005-ben, ezzel az év végére az internet használók száma (ideértve a nem szélessávon internetezőket is) szerte a világon elérte az egy milliárdot. Az internet használata az idősebb korosztályok korében is egyre népszerűbb elfoglaltsággá vált.

Az év slágertémája – különösen az Egyesült Államokban – az ingyenes, teljes várost lefedő Wi-Fi hálózatok, azaz gyakorlatilag az internet-közmű kialakítása volt. A Wi-Fi bár „még” nem egyértelmű sikertörténet, de 2005-ben annyi fejlesztés, befektetés történt, hogy 2006-ra egyértelműen ki fog derülni a technológia kudarcra avagy sikerre ítéltetett.

A Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom-és Trendkutató Központjának kutatócsoportja által készített tanulmány néhány napja hozzáférhető a Weben is:Information Society World Progress Report 2005: A világ előrehaladása az információs társadalom terén 2005-ben címmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik