Élet-Stílus

Egyre több utat zárnak le

Közúton megközelíthetetlen Tahitótfalu, Pilismarót, Dömös, valamint a Szentendrei-sziget települései. A MÁV több vonalán korlátozta a járatait, Almásfüzitő–Esztergom vasútvonalon pedig szünetel a vasúti közlekedés.

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu

Lezárták a 2-es főutat Sződligetnél és Vácnál. Gödnél a 2/A jelű útra terelik a forgalmat, onnan a kosdi csomóponton át lehet bejutni a városba – ismertette internetes honlapján 21.00 órakor a szervezet.

A közlés szerint hétfőn délután Budapest határa és a Dunakeszi körforgalom között 7,5 t súlykorlátozást vezettek be.

Lezárták a 10-es főutat Süttő és Neszmély között. A 11-es főút változatlanul zárva volt hétfőn este Leányfalu és Tahi között, Dunabogdányban, Visegrád és Dömös, Basaharc és Pilismarót, valamint Esztergom és Tát között.

Közúton nem közelíthető meg Tahitótfalu, Pilismarót, Dömös, valamint a Szentendrei-sziget települései. Szentendre felől csak Leányfalu, Alszeghy térig közlekednek a távolsági autóbuszok.

Esztergom és Tát között zárva volt a főút, továbbra is a 111-es és a 117-es főúton kellett kerülni.

A 12-es főutat a 2-es főút és Verőce között zárták le. A település csak a 2-es főút irányából, Katalinpuszta felől volt elérhető.

Nagymaroson is lezárták a főutat, a járműveket a közeli mellékutcákba irányították. A településre csak a helyi lakosokat és az árvízi védekezésben részt vevőket engedik be.

Verőce és Szob között 12 tonnás súlykorlátozást vezettek be. Tolna megyében 20.00 órától lezárták az 55-ös főutat a bajai Duna-híd és Pörböly község között.

Baranya megyében a magasodó vízállás miatt kedd reggeltől leáll a Mohács és Mohács-sziget közötti komp, azonban a személyszállító kishajók 6.00 és 19.00 óra között még elindulnak.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Tisza áradása miatt lezárják a Balsától északra található utat, az Ároktő és Tiszacsege közötti út komphoz vezető szakaszát, a Révleányvár ártéri területhez vezető utat, továbbá a zemplénagárdi révhez vezető útat.

A Sajó áradása miatt lezárták a Sajóivánka és Sajókaza közötti utat és a sajóörösi bekötőutat.

Fejér megyében lezárták az adonyi hajóállomási utat, valamint a dunaújvárosi komphoz vezető utat.

A 6-os főúton Ercsi és Adony között a Duna magas vízállása miatt 60 km/h sebességkorlátozást rendeltek el.

Csongrád megyében a Tisza magas vízállása miatt szünetel a kompközlekedés Csongrádnál, Mindszentnél és Szeged-Tápénál is. Szegeden pedig lezárták a Huszár Mátyás rakpartot. A Bajnára vezető utat Tát belterületén zárták le.

Komáromban az állomáshoz vezető utat és a Rákóczi rakpartot zárták le az árvízveszély miatt.

A Szobról Parassapusztára vezető Ipoly menti út Ipolydamásd és Letkés között nem járható. Szalkszentmártonnál pedig lezárták a komphoz vezető utat.

A közlés szerint a dunai árhullám miatt sehol sincs kompközlekedés, valamint a keleti országrész folyóin is bizonytalan a kompforgalom.

Korlátozott és szünetelő vonatjáratok

A Máv közleménye szerint a vasúttársaság némely szakaszán – a Duna, illetve a Bodrog magas vízállása miatt – a vonatok továbbra is sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek, így például a Budapest–Győr, a Szerencs–Sátoraljaújhely, továbbá a Baja–Pörböly vasútvonalon. A Budapest–Komárom–Győr vasútvonal menetrendjében korlátozásokat vezettek be hétfő délután négy órától. Az Almásfüzitő–Esztergom vasútvonalon szünetel a vasúti közlekedés. A vasúti közlekedés fenntartása és a vasúti létesítmények állagmegóvása érdekében árvízvédelmi operatív bizottság kíséri figyelemmel a vasúti közlekedést.

A biztonságos közlekedés érdekében Komárom és Almásfüzitő között óránként húsz kilométeres sebességre korlátozták a vonatok sebességét. Ezen a szakaszon a vonatok csak az egyik vágányt használhatják, a másik pályán április elsejétől folyamatosan szállítják a helyszínre a vasúti töltés megerősítéséhez és a védekezéshez szükséges homokzsákot és zúzottkövet.

A Budapest–Komárom–Győr vasútvonalon a belföldi és nemzetközi IC-, EC-vonatok változatlan menetrend szerint, de késéssel közlekednek. Az IC-pótjegyeket ebben az esetben nem térítik vissza. Az erre közlekedő belföldi gyorsvonatok – a menetrendtől eltérően – megállnak Almásfüzitőn, Almásfüzitő felsőn és Szőnynél, s emiatt menetidejük természetesen meghosszabbodik. Az EU-régiós vonatok Tatabánya helyett csak Komáromig közlekednek, s onnan indulnak vissza Bécs felé. A személyvonatok helyett Almásfüzitő és Komárom között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Almásfüzitő és Esztergom között is fokozott felügyeletet tart a MÁV március 30-tól. Április elsején 12 órától Almásfüzitő és Tokod között a magas vízállás miatt a vonalat lezárták a forgalom elől, Neszmély után víz alá került a vasúti pályatest is. A vasúti szakaszon lévő hidakra – a védelem érdekében – egy-egy zúzottkővel rakott kocsit állítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik