Élet-Stílus

Áttörésről beszél a Microsoft Brüsszelben

A milliós bírságokról folytatott brüsszeli tárgyalásokat a Microsoft áttörésként értékelte. A tárgyalások tétje napi 2 millió euró volt.

Megmenekülhet a Microsoft attól a bírságtól, amellyel az Európai bizottság fenyegeti, ha nem tesz eleget a versenyfeltételekkel kapcsolatos elvárásoknak. A több napos tárgyalások eredményeképpen a bizottság továbbra sem szabta ki az akár napi 2 millióra is tehető büntetést.

A Microsoft mindent elkövet, hogy az EU versenyhivatalának vádjai alól tisztázza a vállalatot, és elhárítsa annak a gyanúját, hogy a konkurens vállalatok felé a cég nem nyitotta meg a Windows fejlesztési forráskódjait. Az EU folyamatos kifogásai ellenére a Microsoft azt állítja, hogy minden elvárásnak megfelelően nyitottá tették a rendszereiket.

A Microsoft szakemberei ragaszkodnak ahhoz, hogy a vitatott szoftverkódokkal kapcsolatban már eleget tettek az uniós elvárásoknak, és kellő szinten nyitották meg forráskódjaikat a konkurens vállalatok fejlesztői előtt.

Az EU-s tárgyalók a múlt héten még nem látszottak elégedettnek, és azt feltételezték, hogy a Microsoft csak az időt húzza.

A vita kezd parttalanná válni, hiszen a EU szakértői addig nem tágítanak, amíg a Microsoft nem változtat a hozzáállásán, a Microsoft szakemberei viszont azzal védekeznek, hogy mindent megtettek, amit követelt tőlük a bizottság. A konkurens vállalatok felé eljuttattak egy mintegy 12 ezer oldalas dokumentumot, amelyet elegendőnek éreznek a feltételek teljesüléséhez.

A tárgyalások után a Microsoftnak úgy látszik sikerült tovább húzni az időt, vagy meggyőzni a hivatal szakértőit, így elkerülhetőnek látszik a rekordbüntetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik