Élet-Stílus

Megújulnak a szlovákiai magyar történelmi emlékek

Örökségvédelmi megállapodást írt alá magyar és a szlovák kormány a Szlovákia területén található, a két ország közös kulturális identitását kifejező kulturális örökség megóvására, restaurálására és bemutatására – közölte Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség (NKÖM) államtitkára.

A 2003-ban aláírt magyar-szlovák kulturális-oktatási egyezmény keretében hosszas előkészítés után megszületett új megállapodás kiterjed a közös történelmi fejlődés építészeti és régészeti emlékeinek védelmére is, a két ország közösen finanszírozza a helyreállításokat, a régészeti feltárásokat, a tudományos kutatásokat, tervezéseket.

Bíró Ágnes, a szlovák kormány kulturális minisztériumának államtitkára arról szólt, hogy egyebek mellett az együttműködésnek köszönhetően közösen támogatják a füleki középkori vár előkészítő kutatását, állagmegóvását, helyreállítását, a Berzéten lévő református műemléktemplom előkészítő kutatását, helyreállítását, kivitelezését. A magyar tárca támogatja a csécsi, a felsővályi, a lakszakállasi és a nagytoronyi református templomok állagmegóvását, felújítását, a helyreállítás tervezését, a munka kivitelezését.

A szlovák kulturális minisztérium a Borsiban lévő Rákóczi kastély, a szlovákiai Komáromban lévő műemlékerőd, a gömörrákosi műemléktemplom, a tőketerebesi Andrássy mauzóleum, az ógyallai kastély felújításához járul hozzá. A megállapodás arról is szól, hogy a két ország megvizsgálja a magyarországi szlovákság számára fontos és jelentős műemlékek felújításának jövőbeni finanszírozási lehetőségeit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik