Élet-Stílus

Intel: mégis lesz olcsó PC szegény országoknak

A legnagyobb processzorgyártó csatlakozott a Discover the PC nevű kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy olcsó számítógépekkel lássa el Mexikót. A tapasztalatokat az Intel felhasználná más programokban is.

A Discover the PC-projektben különböző cégek és állami, valamint civilszervezetek vesznek részt. Az Intel képviselői tegnap, Mexikóvárosban tartott sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy teljes PC-ket fognak szállítani, amelyekben lesznek merevlemezek, hálókártyák és más alapvető alkatrészek is.

„Sok cég megpróbálkozott már olcsó számítógépek piacra dobásával, ám az a tapasztalatunk, hogy valamilyen alkatrészen mindegyik megpróbált spórolni. Mindig elérkezett az a pont, ami után ezek a PC-k már nem voltak képesek tökéletesen és megbízhatóan működni. Az embereknek viszont nem kellenek az ilyen rendszerek, bármennyire is kedvező az áruk” – mondta Mark Beckford, az Intel illetékes főmenedzsere. A program keretében egy teljes számítógépes rendszer, monitorral együtt 300 euróba kerül. Ez azt jelenti, hogy ez a PC 20 százalékkal kevesebbe kerül, mint a mexikói számítástechnikai piacon ma kapható legolcsóbb konfiguráció.

A számítógépek terjesztését Mexikóban a Telmex telekommunikációs vállalat hálózatán keresztül fogják végezni. Ennek köszönhetően az olcsó PC-k Mexikó legtávolabbi zugába is eljuthatnak. Azonban nem az Intel egyetlen kedvező árú számítógépprogramja. A Golem német híroldal tudósítása szerint az indiai kormány és a vállalat képviselői bemutatták a helyi szegények számára elkészített PC-k első példányát.

A Community-PC nevű projekt elsődleges célja, hogy a legtávolabbi indiai falvak lakói is jól használható számítógépekhez jussanak. A konfigurációk mindegyikét úgy tervezték, hogy extrém időjárási körülmények között is működjenek, és az alkatrészekben ne tegyenek kárt például a rovarok sem. A Community-PC-kről csak kevés technikai információ szivárgott ki. Az már most biztos, hogy a számítógépek akár egy kevesebb, mint 100 Wattos tápegységgel is jól működnek.

Pat Gelsinger, az Intel alelnöke egyúttal elmondta azt is, hogy a cég a leginkább a Jaagruti-programra koncentrál. Ennek lényege, hogy az indiai emberek olyan nagy teljesítményű, de könnyen kezelhető számítógépekhez jussanak, amelyek lehetővé teszik, hogy akár a falu központjából elintézhessék ügyeiket, és ne kelljen például egy útlevél kiváltása miatt több napig utazniuk Új-Delhibe és vissza. A Jaagruti szervesen kapcsolódik az indiai elektronikus kormányzati projekthez, az adatátvitel az Intel által felkarolt WiMAX vezeték nélküli technológia segítségével valósulhat majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik