Élet-Stílus

Furcsa baktériumokat találtak az Antarktiszon

admin
admin

2006. 04. 03. 15:55

Orosz és francia kutatók egy melegkedvelő baktérium nyomaira bukkantak az Antarktisz hatalmas, a légkörtől több millió éve elzárt tavában, a Vosztokban.

Az Antarktiszon rengeteg tó létezik a jégtakaró alatt, közülük a maga 14 000 négyzetkilométeres területével a Vosztok a legnagyobb. Ezekbe a tavakba még soha nem sikerült behatolni, a tudósok csak radarméréseken keresztül tudnak róluk. A Vosztokot 3,7 kilométer vastagságú jég borítja, nem jut el mélyébe a napfény, és elvileg 15 millió éve a légkörrel sincs semmiféle kapcsolata, éppen ezért remélik a tudósok, hogy olyasforma életet rejthet, mint ami a többi bolygón, vagy azok holdjain, például a Jupiterhez tartozó jeges Európán létezhet.

A Vosztok tó összetevőiről egy úgynevezett jégmagból következtetnek, amit egy orosz–francia kutatócsoport fúrt ki a jégpáncélból. A jégmagból eredetileg a múlt éghajlatát szerették volna megismerni, azonban annak ellenére, hogy a fúrást a jégréteg aljától 100 méterre leállították, kiderült, hogy a kapott mag alsó részei már a tó fagyott vizének darabjait tartalmazzák. Az eddig lezajlott elemzések nem adnak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy élet lenne a Vosztokban.

A jégben azonban olyan sötét üledékcsíkokra bukkantak, melyeket a kutatók nézete szerint egy kisebb földrengés kavarhatott fel a tó fenekéről. Ebben az üledékben találta meg a csapat egy olyan baktérium genetikai nyomait, ami általában 50-60 Celsius-fokon él. A kutatók természetesen meglepődtek a felfedezésen, hiszen ők sokkal inkább egy hideghez alkalmazkodó életre számítottak, éppen ezért alaposan körülnéztek a laboratóriumban, nem onnan került-e a mintába a nem várt baktérium.

A melegkedvelő, termofil baktérium azonban a jégmagban jelentkezett. Ez egyébként nem egy gyakori faj, a Földön eddig mindössze 5-6 helyen azonosították. A felfedezésből az következhet, hogy a Vosztok tó alján lenni kell valamilyen hidrotermális fűtőrendszernek, ami jóval aktívabbá teszi a tavat, mint azt bárki is feltételezte volna.

A kutatók eddig teljesen sterilnek tartották a tavat. Véleményük szerint évmilliókon keresztül pumpálódott oxigén a vízbe az azt borító jégből, ami a vizet egy sűrített fehérítő oldattá változtatta. Ha ez valóban így van, akkor a Vosztok lenne az első teljesen élettelen víztömeg a Földön.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.