Élet-Stílus

Biodízelgyár épül Mátészalkán

Augusztusra befejeződik a mátészalkai biodízel-üzem építése. Az ezredfordulón indított beruházás 1,1 milliárd forintba kerül.

Szántó Ferenc igazgató hétfőn tájékoztatta Gráf József agrárminisztert a beruházásról. A megrendelő Inter-Tram Kft. 240 millió forint kistérségi támogatást kapott, illetve 300 millió forintos uniós hitelhez állami kamatátvállalásban részesült.

Az augusztusi próbaüzem során 2 ezer tonna, már betárolt napraforgóból gyártanak biodízelt. Amennyiben sikeres a gyártás, a szezon ideje alatt további 12 ezer tonna magot dolgoznak fel.

A biodízel-üzem a környékbeli mezőgazdasági termelőktől veszi át az alapanyagot, ezáltal mintegy 6 ezer hektárról biztos piaca van a napraforgónak. A biodízelt teljes egészében a Mol veszi át, az olajtársaság a gázolajhoz keverve hozza forgalomba.

A miniszteri szemle során arra kerestek választ, milyen támogatás szükséges a biodízel hasznosításához. Az üzem azt szeretné, ha a termék 0 százalékos jövedéki adókulcs alá esne, mert bürokratikusnak tartják a visszaigénylést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik