Élet-Stílus

Beérte a Wal-Martot a Toyota

Tőkeérték szerint a japán Toyota Motor már a világ nyolcadik legnagyobb vállalata: sajtóértékelések szerint a múlt héten a japán autógyártó részvényének árfolyama olyan szinten volt már, hogy a vállalat tőkeértéke túllépett a 200 milliárd dolláros vonalon.

A japán autógyártó ezzel elérte az amerikai Wal-Mart áruházlánc, a tőkeértékét tekintve a világon nyolcadik helyen álló vállalkozás részvényeinek összesített aktuális értékét.

Katsuaki Watanabe, a Toyota elnöke közölte, hogy tovább építik üzemeiket a világ különböző részein (a már jelenleg összesen 60 körüli gyártóegység után), erre összesen 1,4 billió jent szánnak. A vállalat nyereségesen gazdálkodik, ez azt jelenti, hogy részvényeinek birtokosai számára megéri megtartani a vállalat értékpapírjait, mert azok ára tovább emelkedhet.

A márciussal zárult pénzügyi évről Watanabe számításai szerint mint a negyedik rekordnyereséges évet hozó esztendőről adhatnak majd számot, míg az idei év után majd az eladások 9 százalék körüli növekedéséről, 8,85 millió eladott járművükről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik