Élet-Stílus

Verespatak: elkészült a környezeti hatástanulmány

admin
admin

2006. 03. 31. 14:31

A kitermelést bvégző cég tudatta, hogy elkészült a Verespatakra tervezett aranybánya környezeti hatástanulmánya, amit várhatóan a jövő hónapban nyújtanak át a román környezetvédelmi minisztériumnak – olvasható a radio.hu-n.

A környezeti hatástanulmány az előfeltétele annak, hogy a román kormány döntsön a kitermelés engedélyezéséről. Az előző román kormány ellenezte a beruházást, és Magyarország is kifogásokat emelt a tervezett bányával kapcsolatban. Az aranykitermelés környezeti kockázataira több civil szervezet, a román akadémia és az ortodox egyház is felhívta a figyelmet. A vállalkozás a helyi lakosság áttelepítését is szükségessé tenné Verespatakon.


A héten szerdán Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) politikai államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az aranybánya kapcsán a román kormány hozzáállása reményt kelt, hogy a környezetre veszélyes beruházás végül nem fog megvalósulni. Az államtitkár szerint az valószínűsíti leginkább a projekt meghiúsulását, hogy a beruházó cég környezetvédelmi hatástanulmányát a hatóságok ígéretük szerint nem csupán környezetvédelmi szempontok alapján, hanem kulturális megfontolások szerint is elbírálják.


Az Európai Unió egyes országaiban működnek a Verespatakra tervezetthez hasonló bányák, ám egyik hely sem gazdag annyira régészeti értékekben, mint a román település környéke – mutatott rá az államtitkár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.