Élet-Stílus

Ünnepelnek a Múzeumok

A Múzeumi Majálist május 20-21-ig, a Múzeumok Éjszakáját június 24-én, a Kulturális Örökség napjait pedig szeptember 16-17-én rendezik meg.

A tizenegyedik Múzeumi Majálist a május 18-i múzeumi világnap utáni első hétvégén tartják a Nemzeti Múzeumban. A Múzeumkertbe idén közel száz budapesti, vidéki és határon túli múzeum települ ki, a kulturális tárca a hétvégén osztja ki Az Év Múzeuma díjakat, valamint újdonságként jelenik meg a programok között a MúzExpo, melyen a kiállítást rendező, múzeumtechnikai és a múzeumi marketingben jártas cégek mutatkoznak be. A rendezvényt 2006-ban a Nemzeti Kulturális Alap 13 millió forinttal támogatja.

Az idén negyedik alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakája a hagyománynak megfelelően Szent Iván éjjelén, június 24-én, szombaton várja a látogatókat az ország számos múzeumában. Ezen az estén még a programok is Szentivánéj „tüzes” hangulatához igazodnak. Tavaly több mint 100 ezren voltak kíváncsiak a 36 budapesti és a 17 vidéki múzeum éjszakai programjaira. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap az idén 37 millió forinttal támogatja. Egész éjszakás múzeumi programokra Európa más városaiban is sor kerül, mint például Berlinben,Stuttgartban,Hamburgban, Düsseldorfban, Bécsben és Zürichben.

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából, szeptember 16-17-én sok száz különleges épület nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Az idei program „A fél(t)múlt építészete” címmel, a szocreál építészet köré szerveződik, mely az 56-os forradalom félévszázados évfordulójához kapcsolódik. A szervező Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2006. június 30-ig várja a rendezvényhez csatlakozni kívánó helyszínek jelentkezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik