Élet-Stílus

A Microsoft az EU-bírság ellen küzd

Az EU folyamatos kifogásai ellenére a Microsoft azt állítja, hogy minden elvárásnak megfelelően nyitottá tették a rendszereiket, így a vállalattal szembeni eljárások és fenyegetések jogtalanok.

A Microsoft és az Európai Unió kétnapos tárgyalásba kezdtek, amely folyamán a Microsoftnak utoljára van esélye arra, hogy megvédje magát a fenyegető szankcióktól. A tét elég komoly, hiszen az unió akár napi 2 millió euróra is büntetheti Bill Gates cégét, ha nem sikerül tisztázni a versenyhelyzet megsértését feltételező vádakat.

A Microsoft szakemberei ragaszkodnak ahhoz, hogy a vitatott szoftverkódokkal kapcsolatban már eleget tettek az uniós elvárásoknak, és kellő szinten nyitották meg forráskódjaikat a konkurens vállalatok fejlesztői előtt.

Az EU azonban nem látszik elégedettnek, és azt feltételezi, hogy a Microsoft csak az időt húzza. Az tény, hogy a forráskódok megnyitása nélkül valóban hátrányba kerülhetnek egyes cégek, amelyek programjai bizonyos esetekben jobbak lehetnek a Windowsba alapfunkcióként beépített programoknál.

A fejlesztők a forráskódok megnyitása esetén lényegesen jobban optimalizálhatják programjaikat a Windows rendszerprogramjaihoz, hatékonyabb működésre tervezve a kódjaikat.

A vita kezd parttalanná válni, hiszen a EU szakértői addig nem tágítanak, amíg a Microsoft nem változtat a hozzáállásán, a Microsoft szakemberei viszont azzal védekeznek, hogy mindent megtettek, amit követelt tőlük a bizottság. A konkurens vállalatok felé eljuttattak egy mintegy 12 ezer oldalas dokumentumot, amelyet elegendőnek éreznek a feltételek teljesüléséhez.

A EU hivatalnokai ennek ellenére továbbra is elégedetlenek a Microsoft lépéseivel. Neelie Kroes, az EU versenyhivatalának szóvivője szerint a Microsoft a sztárügyvédei mögé bújva halogatja a feltételek teljesítését, és az átadott dokumentumot teljesen használhatatlannak nevezte.

A kétnapos tárgyalás alatt számos kérdést tisztázhatnak, és ha a Microsoftnak nem sikerül tovább húzni az időt, vagy meggyőzni a hivatal szakértőit, akkor elkerülhetetlennek látszik a rekordbüntetés kiszabása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik