Élet-Stílus

Jövőre a megtett úttal arányosan kell fizetni a sztrádákért?

Rendszerválasztó tenderen dől el, milyen lesz az elektronikus díjszedés az autópályákon. A napokban várt pályázat eredménye július végére láthat napvilágot. A használatarányos díjfizetés rajtjának időpontja a győztes vállalásától függ.

A gazdasági tárca a napokban készül kiírni egy tendert az autópályák jövőbeli díjszedési rendszerének kiválasztására – tudta meg a Népszabadság. Ezen a több tízmilliárd forint értékű pályázaton dőlhet el, milyen technológiával működhet pár éven belül az unió által elvárt kilométer-arányos díjfizetési rendszer.

A megtett úttal arányos tarifa a sokat autózók számára az autópálya-használat drágulását hozhatja az átalánydíjai miatt igazságtalannak tartott matricás megoldáshoz képest. Az érme másik oldala ugyanakkor, hogy az autópályákra csak alkalmilag felhajtók körében szép számmal lesznek olyanok, akik jobban járnak az új módszerrel. Ettől függetlenül a már mobiltelefonon is megváltható négynapos, virtuális matricának örvendező személygépkocsi-tulajdonosok ráérnek idegeskedni és számolgatni. Rájuk és a számukra előzetesen kalkulált három-kilenc forint közötti kilométerdíjak bevezetésére csak évek múlva kerülhet sor. Az EU előírásai szerint legalábbis a használatarányos díjszedést a személygépkocsikra 2012-ig kell csak bevezetni.

Méltatlankodásra így először a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsival dolgozó fuvarozóknak lesz okuk. A kamionosok számára különösen kellemetlen érvágás lesz, hogy míg az idén kétezer forintért válthatták meg az ország valamennyi autópályájára érvényes egynapos matricát, addig az új rendszerben egy kilométer 20-30 forintba is kerülhet a számukra. Vagyis az egy napon belül korlátlan kilométer megtételére jogosító címke árát akár száz kilométeren is leautózhatják a jövőben. A kérdés csak az: a váltásra mikor kerül sor?

A napokban megjelenő pályázat várhatóan csupán annyit határoz majd meg, hogy az új rendszernek előreláthatólag 2007 január elsején szolgálatba kellene állnia. Ha ez az időpont nem is kötelező, a korábban egy évvel későbbre, 2008-ra tervezett rendszerindítás előre hozott határidejének betartása vagy megközelítése a pályázat értékelésében is szerepet játszik majd. A szoros határidő betartásáért cserébe a hivatalos prognózisok szerint 30-40 milliárd forintos megbízást nyerhet el a tender győztese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik