Élet-Stílus

A botránykönyvben az Eiffel-torony egy magas mecset

admin
admin

2006. 03. 31. 07:48

Nem kis felzúdulást okoz az orosz irodalmi életben Jelena Hudinova A párizsi Notre-Dame mecset című könyve.

A sci-fi cselekménye 2048-ban zajlik, amikor Párizsban már a muzulmánok uralkodnak, az Eiffel-torony a világ legmagasabb mecsetje és a Notre-Dame is a konstantinápolyi Hagia Szofia sorsára jutott. A dátummal az írónő Orwell 1984-ére utal, annak jóslatait – némileg módosítva – helyezi egy későbbi korba. A történelmi regényeiről ismert Hudinova könyvének színvonala azonban messze elmarad a nagy angol szatirikus íróétól.

A regény szembeállítja egymással a “meggyengült és lemondó” katolicizmust és a győzedelmeskedő iszlámot, amelyet ellenfele gyengesége is erősít. Hudinova a katolikus egyház mindenfajta modernizációját ellenző, a Szentszék által kiátkozott Marcel Lefebvre érseket tartja példaképének – írta a Corriere della Sera című olasz napilap. A regénybeli Párizsban, ahol a kevés ellenálló gettóban él, létrejön az illegális fegyveres ellenállás, amely a terrorizmus módszereivel él.

Az ezzel kapcsolatos, főleg a liberálisok részéről elhangzó bírálatokra az írónő számos interjúban elmondta: az ellenállók a könyvben nem a keresztények, azok csak imádkoznak és elfogadják, hogy vallásukért mártíromságot kell szenvedniük. Az ellenállók a világiak, “az új maquisard-ok, az antifasiszta ellenállás örökösei, a modern, vallástalan társadalom maradványai.” De az ő harcuk is sikertelen lesz, nem győzhetnek, csak azért fognak fegyvert, hogy ne rabszolgaként haljanak meg.

A konzervatív pravoszláv írónő egyébként támadja mind a liberálisokat, akik véleménye szerint gyengítik a társadalom immunitását az iszlám fenyegetéssel szemben, mind a katolikus egyházat, amiért alkalmazkodik a mai világhoz. Főszereplőjét részben az utóbbi években kíméletlen iszlám-ellenességével kitűnő híres olasz újságírónőről, Oriana Fallaciról mintázta, de az ő hősnője nem tollal, hanem fegyverrel harcol.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.