Élet-Stílus

Oroszországba visszatérnek a bölények

Oroszország egy kanadaibölény-csordát szerez, hogy azután a szibériai Jakutföldön fekvő Szaka köztársaság szabdalt és jórészt erdő borította vidékén lévő természetvédelmi parkba telepítse az állatokat. A bölények nagyjából 5000 éve haltak ki e tájról.

A 30 erdei bölényből álló induló csordát a következő hónapban teszik fel egy orosz teherszállító repülőgép fedélzetére, és meg sem állnak Oroszországig, ahol a biológusok azon igyekeznek, hogy növeljék a védett Lenszkije-Sztolbi Természeti Park ökoszisztémájának biológiai sokféleségét, nyilatkozta Hal Reynolds kanadai vadbiológus. Az Oroszország messzi északkeleti régiója sok jávorszarvasnak, karibunak és szarvasnak ad otthont, de a területen vándorló bölények utolsó képviselői 5–6 ezer éve kihaltak.

A bölény Észak-Amerika legnagyobb szárazföldi emlőse, tömege eléri a 900 kilogrammot, marmagassága pedig az 1,8 métert. Az Oroszországba tartó erdei bölények (az amerikai bölény egyik alfaja) valamennyien a múlt évben születtek, és az Edmonton melletti Elk Island Nemzeti Parkban fogták be őket.

A jelenleg karanténban tartott bölényeket alaposan kivizsgálják, beoltják és élősködők elleni kezelést kapnak. Azért, hogy kitűnő kondícióba hozzák őket, kedvükre falhatják a szénát, a lucernakockákat és a vitaminokkal teli melaszt, italként pedig egyfajta „bölény-energiaitalt” kapnak, meséli Reynolds.

A köztársaság déli csücskében elhelyezkedő 78 ezer hektáros új otthonukba csúszásgátló gumival borított utánfutókban fognak megérkezni, és nem kell félniük a vadászoktól sem, hiszen a parkban teljes vadászati tilalom van.

Végül a csordát kettéosztják, és néhány példányt északabbra helyeznek át az Orto-Saala régióba.

Az Elk Islandről származó más bölényeket korábban már Észak-Amerikán belül is áttelepítettek, hogy földuzzasszák a csordákat, mondja Reynolds. – „Ez az Oroszországba vezető út viszont kétségtelenül a legtávolabbi, ahová bölény valaha is elvándorolt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik