Élet-Stílus

Jelszavainkat lopják az adathalászok

A hackerek egy új jelszóvadász módszerrel kémlelik a bankok internetes oldalait. Hamis honlapra térítve a felhasználókat jutnak a legfontosabb jelszavaink és belépő kódunk birtokába.

Három floridai bank weboldalára hatoltak be a szokatlan módszert alkalmazó adathalászok, ahol néhány szinte láthatatlan változtatás segítségével térítették az adatcsapdát rejtő saját oldalaikra a gyanútlan felhasználókat. A hamis honlapon természetesen a felhasználóknak személyes adatokat kellett megadni, amely adatok azonnal a hackerek birtokába került.

A szerencsétlen peches ügyfelek számlainformáció kéréseit a rendszer azonnal továbbította, ezért sokan a saját bőrükön – pontosabban bankszámlájukon – tapasztalták az új módszer hatékonyságát.

A floridai hatóságok már megkezdték az ügy felderítését, de a hackerek szinte nyom nélkül felszívódtak az interneten.

A múlt héten egy vírussal kombinált adathalász módszer segítségével károsítottak meg figyelmetlen ügyfeleket, illetve bankokat a hackerek. Az esetek azt bizonyítják, hogy az interneten tevékenykedő bűnözők egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak. Az adathalász eszközpaletta pedig igen gyorsan fejlődik, hiszen nagyon rövid idő alatt jelentős összegeket szerezhetek általa a bűnözők, viszonylag kis kockázattal.

Modernkori bankrablók

A modernkori bankrablások esetében már nem használnak fegyvereket és túszokat sem kell ejteni. A bankok páncéltermeiből sem kell elszállítani a pénzt, hiszen a gyors meggazdagodáshoz elegendő néhány átutalás valamelyik Karib-szigeti bank folyószámlájára.

Az ügyfelek reklamációit a bankok csak akkor ismerik el, ha az okozott kár közvetlenül a saját szolgáltatásukhoz köthető. Természetesen ismét nem lehet tudni, hogy mennyi kárvallottja van az esetnek, és hogy a bankok megtérítették-e a kárukat, mivel a bankok jó hírüket féltve ezeket az információkat eltitkolják.

A most megtámadott bankok a felhasználók bejelentései után hamar javítottak az internetes biztonsági rendszabályaikon, illetve a szolgáltatásaik biztonsági szintjén is. A hackerek valószínűleg most nem kerestek sokat az akcióval, de a világon működő számos kisebb bank mostantól már nincs biztonságban a hackerek által kiagyalt új módszer miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik