Élet-Stílus

Az NHH fokozza a versenyt a szélessávú piacon

admin
admin

2006. 03. 29. 16:19

A szélessávú piac versenyfeltételeinek javítása és az árak csökkentése érdekében a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa kihirdetette az öt jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltató nagykereskadelmi áraira vonatkozó határozattervezetét – áll az NHH közleményében.

Ez az úgynevezett „retail minus” szabályozás azt biztosítja, hogy az öt JPE szolgáltató – az Invitel, a Hungarotel, az Emitel, a Magyar Telekom és a Monortel – területén az internet-szolgáltatók megfelelő árréssel tudják igénybe venni a nagykereskedelmi szolgáltatást, és így versenyképes ADSL-ajánlatokkal tudjanak a kiskereskedelmi piacra lépni. A nagykereskedelmi szélessávú hozzáférési szolgáltatásról 2005 őszén hozott határozat szerint az öt JPE szolgáltatónak a „retail minus” árazással, egypontos csatlakozással, országos nagykereskedelmi hozzáférést kell nyújtania az internet-szolgáltatók számára.

Versenyélénkítő árak

A piaci verseny szempontjából az egyik legfontosabb szolgáltatás, a lakossági előfizetők számára nyújtott 1 éves időtartamú, 1Mbps sávszélességű, letöltési korlát nélküli hozzáférés. Ennek országos nagykereskedelmi ára a határozattervezet szerint az értékelés alapjául szolgáló időszak (2005. I. félév) átlagos kiskereskedelmi árához (nettó 8013 Ft) képest átlagosan több mint 30 százalékos árrést biztosít a kiskereskedelmi piacon. Az árrés a Tanács szerint a kiskereskedelmi árak folyamatos csökkenése mellett is elegendő ahhoz, hogy a verseny az ADSL-szolgáltatások piacán élénküljön.

A határozattervezetben megállapított nagykereskedelmi ár mint árplafon működik, azaz az öt kötelezett szolgáltató – az egyenlő elbánás elvének betartása mellett – ennél olcsóbban is nyújthatja a szolgáltatást. A most közzétett határozattervezeteket az EU Bizottság egy hónapig, az érintett szolgáltatók pedig 20 napig véleményezhetik, majd ezt követően a beérkezett vélemények figyelembe vételével hirdeti ki végleges határozatait az NHH.

Több mint 400 ezer ADSL hozzáférés

A szélessávú internet-szolgáltatás szempontjából az országos hozzáférés mellett szintén nagyon fontos a – piaci verseny infrastrukturális alapját biztosító – helyi hozzáférések kérdése. A helyi hozzáférések nagykereskedelmi árait a JPE szolgáltatók referencia hurokátengedési ajánlatai (RUO) tartalmazzák. A szélessávú hozzáférések elterjedése iránt elkötelezett NHH Tanács a közelmúltban – többszöri hiánypótlás és egyeztetés után – mind az öt JPE szolgáltató RUO ajánlatát elutasította és az új ajánlatok benyújtására 30 napos határidőt szabott meg.

Az NHH adatai szerint 2005 végén Magyarországon közel 413 ezer ADSL hozzáférés volt, ezek több mint 90 százaléka a Magyar Telekom és az Invitel szolgáltatási területén van. Ez a két szolgáltató eddig is biztosított kiskereskedelmi partnerei számára országos nagykereskedelmi hozzáférést. A most kihirdetett határozattervezet alapján a verseny elsősorban a másik három szolgáltató, a Hungarotel, az Emitel és a Monortel szolgáltatási területén fog erősödni és elsősorban itt lehet számítani a kiskereskedelmi árak csökkenésére is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.