Élet-Stílus

Hétfőn indul az emisszió-kereskedelem

admin
admin

2006. 03. 29. 17:31

Indul az emisszió-kereskedelmi rendszer hétfőn Magyarországon - derül ki a Magyar Közlönyből, ahol megjelentek az európai uniós éghajlatvédelmi rendszer magyarországi szabályozását előíró kormányrendeletek.

A rendszer indulásakor a magyar állam a kibocsátás-üzletben résztvevő 229 magyarországi létesítmény üzemeltetőinek összesen mintegy 435 milliárd forint értékben utal át szén-dioxid kvótát egy speciális számlára. A cégek ekkortól birtokolják kibocsátási egységeiket, amelyekből többlet esetén kvótafeleslegük erejéig eladhatnak, vagy hiány esetén vásárolhatnak.

A 60,26 millió kiosztandó kibocsátási egység a 2005-2007 közötti kereskedési időszak első két évére vonatkozik. A tavalyi évi kvótákról, azaz összesen mintegy 30,23 millió tonnányi szén-dioxidról már az idén április 30-ig számot kell adniuk az üzemeltetőknek. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cégeknek a 2005. évi kibocsátásuknak megfelelő mennyiségű kvótával kell elszámolniuk a jövő hónap végéig az állam felé.

A klímaváltozásért felelős szén-dioxid kibocsátásának korlátozását célzó rendszer elvileg már 2005-től érvényben van az egész Európai Unióban, ám a kvótákat a létesítmények szintjén meghatározó kiosztási terv elfogadásával a tagállamok többsége késlekedett. Az emisszió-kereskedelem eddig 19 tagállamban indult el.

A magyarországi kvótákat ágazati szinten meghatározó nemzeti kiosztási tervet az EU már 2004 decemberében elfogadta, ennek köszönhetően 2005 január elején határidős üzletekkel már megindulhatott a kvótakereskedés. Hétfőn az azonnali kereskedés is megkezdődhet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.