Élet-Stílus

Csehországban a madárkór

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 altípusát mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a hét végén egy Csehországban elhullott hattyúban, ezzel Csehország a 13. európai állam, amelyben megjelent a madárinfluenza.

A H5N1 vírust a Prága-Suchdolban lévő nemzeti laboratórium vizsgálata egyértelműen kimutatta – közölte Tomás Loskot, a mezőgazdasági minisztérium szóvivője. A veszélyes vírust a Moldva partján fekvő dél-csehországi Hluboká nad Vltavou városka határában egy hete talált hattyú tetemében mutatták ki. A leletet már elküldték az Európai Unió nagy-britanniai laboratóriumába, ahol a nemzeti vizsgálatok eredményét ellenőrzik. A szintén dél-csehországi Ceské Budejovicében időközben szintén találtak egy olyan elhullott hattyútetemet, amelyben H5 típusú vírust állapítottak meg a laboratóriumi vizsgálatok, de az altípust még nem azonosították.

Jan Mládek mezőgazdasági miniszter hétfői bejelentése szerint az illetékes megyei állat-egészségügyi hatóság a tetem megtalálása környékén három kilométeres körzetet jelöl ki, ahol tilos lesz a baromfitartás. Tíz kilométeres körzetben fertőtlenítik a térségben tartózkodó, illetve az azt elhagyó gépkocsikat, s a szárnyasokat folyamatos megfigyelés alatt fogják tartani. A rendkívüli biztonsági intézkedések visszavonásig maradnak érvényben. Amennyiben a fertőzés a farmokon vagy a családi gazdaságokban nevelt szárnyasokra is átterjed, akkor azokat likvidálni fogják. A gazdákat kártérítés illeti meg a veszteségekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik