Élet-Stílus

Blues, jazz és rockabilly a Hajón

Súlyos blues-jazz csapás színhelye lesz az A38 Hajó csütörtökön. A New Orleansból származó brass-blues egyik legismertebb zenekara, a német Mardi Gras.bb tér vissza a hajóra. A hazai vendég pedig és a rockabilly honi élcsapata, a Mystery Gang lesz.

Ha a világ összes hurrikánja egyszerre rontana New Orleansra, a Mardi Gras, a legendás húshagyókeddi fesztivál szelleme akkor sem tűnne el a földről. Többek között azért, mert Németországban létezik egy zenekar, a két eszelős vudu-guru, Doc Wenz és Reverend Krug vezetésével. A Mardi Gras.bb, azaz “brass band”, fúvósegyüttes, amely – ha lehetséges – még Dr Johnnál vagy Tom Waitsnél is átütőbben idézi meg a New Orleans-i, nyers, recsegős-ropogós, kissé pszichedelikus blues-dzsessz hangzást.

A Mardi Gras.bb 1999-es debütáló albuma óta a klasszikus jazz-blues egyik legünnepeltebb zenekara. Megbízható pontossággal, évente adja ki jobbnál-jobb lemezeit, a zenei alapként szolgáló New Orleans-i rezesbanda-bluesból hol a hetvenes évek diszkója, hol a kőkemény, koszos Motown-funk, hol a nagyvenes évek bigband-szvingje felé kacsintgatva.

Letaglózó zenei sokoldalúság, humor, irónia és önirónia, 18 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel szemlélhető szürreális színpadi látványvilág jellemzi a Mardi Gras.bb-t. Sodró ritmusú számaik, a nagyvonalú hangszerelés, a humorral kevert virtuozitás, Doc Wenz összetéveszthetetlen énekhangja – mindez robbanékony gyúelegyet alkot, amely még a legóvatosabb koncertlátogatót is vad táncra kényszeríti. Nem csoda az első kritikák megdöbbent hangneme: valóban nem könnyű megemészteni, hogy a Mardi Gras.bb tagjai – fehérek, hiszen a legkíméletlenebb “fekete” zenét nyomják.

A Mardi Gras.bb Magyarországon is tartott már pár sokkoló erejű és lendületű koncertet, többek között a Sziget világzenei színpadán és az A38 Hajón is nézőtérbe döngölte közönségét áradó muzsikájával.

A Mystery Gang – teljes polgári nevén a Mystery Gang Rockabilly Trio – azon kevés magyar zenekar egyike, amelyek saját műfajukban világhírre tettek szert. Rockabilly és rock and roll – már-már a psychobilly határát súroló, elsöprő lendülettel, jókedvvel és dinamizmussal. Az európai rockabilly szeánszok közkedvelt vendége, lemezei folyamatosan a műfaj eladási listáinak élén tanyáznak, és bízhatunk benne, hogy e három őrült/zseni másodpercek alatt a fehérizzásig forrósítja az A38 hűvösen fekete koncerttermét – akárcsak pár éve, a Bill Haley’s Original Comets előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik