Élet-Stílus

Brüsszel eltörölné a roamingköltségeket

admin
admin

2006. 03. 28. 15:35

Vivane Reding távközlési biztos kedden beterjesztett javaslata megtiltaná a mobiltelefon-szolgáltatóknak, hogy többet fizettessenek a roamingolásért, mint a hazai telefonálásért.

Az Európai Bizottság már tavaly csatába indult a mobiltelefon-szolgáltatók ellen a roamingköltségek (vagyis a külföldi mobiltelefonálás költsége) miatt. A bizottság szerint abszurd, hogy bizonyos esetekben több euróba kerül egy perc telefonálás, holott technikailag semmi nem indokolja, hogy az ennyivel drágább legyen, mint a hazai telefonálás.

A bizottság tavaly egy website-ot indított, ami mutatja a roamingolás pontos költségeit államról államra, és figyelmeztette a szolgáltatókat, hogy ha az árak nem esnek drámaian, akkor jogszabállyal fogja őket kényszeríteni.

Viviane Reding távközlési biztos kedden közölte, hogy elfogyott a türelme, és beterjeszt egy rendelettervezetet a tagállamok és az Európai Parlament elé, ami megtiltja a szolgáltatóknak, hogy nagyobb roamingköltséget számoljanak fel a felhasználóknak, amikor azok külföldön vannak, mint a hazai roamingolás esetén (vagyis amikor odahaza használják egy másik szolgáltató hálózatát). Erre a fajta drasztikus beavatkozásra van precedens, az euróban történő, határon átnyúló banki átutalások költsége sem lehet uniós szabályozás miatt magasabb, mint az államon belüli transzfer.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.