Élet-Stílus

Meghalt Ujváry Lajos Munkácsy-díjas festőművész

admin
admin

2006. 03. 27. 11:42

Életének 82. évében elhunyt Ujváry Lajos Munkácsy-díjas festőművész. A művész fia szerint rablógyilkos végezhetett édesapjával.

Ujváry Lajos, az erdélyi Gyimesek és Duna-kanyari tájak ismert tájfestője szerdán tűnt el, a család szombaton értesült haláláról – közölte Ujváry Gábor, aki szerint idős édesapját kirabolhatták és súlyosan bántalmazhatták budapesti otthona környékén.

A 2005-ben Munkácsy-díjjal kitüntetett művészt koponyasérüléssel kezelték egy fővárosi kórházban, ahol halálát vélhetően belső vérzés okozhatta. A boncolást hétfőn végzik el, valószínűleg rendőrségi eljárás tisztázza majd, mi okozta a festőművész súlyos sérülését – mondta.

Ujváry Lajos 1925. február 25-én Kaposváron született. A Képzőművészeti Főiskolán Poór Bertalan és Szőnyi István növendékeként 1951-ben diplomázott. 1985-ig, nyugdíjba vonulásáig a Képző- és Iparművészeti Gimnázium tanára volt. A paraszti életforma régi rekvizitumainak és újabb jelenségeinek ábrázolója, különösen sokat foglalkoztatta az erdélyi székely falvak élete. Tagja volt a Művészeti Alapnak és a Képző- és Iparművészek Szövetségének. Az első gyűjteményes dombóvári kiállítása 1977-ben volt, tavaly elnyerte Dombóvár díszpolgári címét is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.