Élet-Stílus

Meghalt Ujváry Lajos Munkácsy-díjas festőművész

Életének 82. évében elhunyt Ujváry Lajos Munkácsy-díjas festőművész. A művész fia szerint rablógyilkos végezhetett édesapjával.

Ujváry Lajos, az erdélyi Gyimesek és Duna-kanyari tájak ismert tájfestője szerdán tűnt el, a család szombaton értesült haláláról – közölte Ujváry Gábor, aki szerint idős édesapját kirabolhatták és súlyosan bántalmazhatták budapesti otthona környékén.

A 2005-ben Munkácsy-díjjal kitüntetett művészt koponyasérüléssel kezelték egy fővárosi kórházban, ahol halálát vélhetően belső vérzés okozhatta. A boncolást hétfőn végzik el, valószínűleg rendőrségi eljárás tisztázza majd, mi okozta a festőművész súlyos sérülését – mondta.

Ujváry Lajos 1925. február 25-én Kaposváron született. A Képzőművészeti Főiskolán Poór Bertalan és Szőnyi István növendékeként 1951-ben diplomázott. 1985-ig, nyugdíjba vonulásáig a Képző- és Iparművészeti Gimnázium tanára volt. A paraszti életforma régi rekvizitumainak és újabb jelenségeinek ábrázolója, különösen sokat foglalkoztatta az erdélyi székely falvak élete. Tagja volt a Művészeti Alapnak és a Képző- és Iparművészek Szövetségének. Az első gyűjteményes dombóvári kiállítása 1977-ben volt, tavaly elnyerte Dombóvár díszpolgári címét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik