Élet-Stílus

Hitchcock horrorja valósággá válik

Mintha Hitchcock Madarak című filmje kelt volna életre az angliai Warwickban: varjak támadják meg a gépkocsikat.

A madarak nem félnek az emberektől, a tulajdonos szeme láttára szaggatják ki a gépkocsik ablaktörlőit, és karcolják össze a fényezést a motorháztetőn. Egy asszonyt, aki megpróbálta elhessegetni a szárnyas agresszorokat, a madarak megkergettek.

A varjak, mielőtt támadásba lendülnének, eszelős károgásba kezdenek, majd nekiesnek a kiszemelt gépkocsinak. Némely esetben az autó alá másznak, hogy az alvázat csipkedjék csőrükkel, mások a szélvédőt veszik célba. Egyes autótulajdonosok műanyag fóliával próbálják megóvni az üveget, ám a varjak eszén nehéz túljárni, hiszen azonnal széttépik a védőréteget, hogy aztán zavartalanul az üvegnek eshessenek.

A Királyi Madárvédő Egyesület (The Royal Society for the Protection of Birds) szerint tavasszal, költés idején teljesen természetes, hogy a varjak agresszívebbé válnak. „Igen okos és játékos lényekről van szó, akik szívesen érintkeznek más intelligens állatokkal, amilyeneknek az embert tartják. Amikor unatkoznak, a varjak, különösen a fiatalabb egyedek, akárcsak a suhancok, rosszalkodni kezdenek, ám a gépkocsik ellen intézett támadásokat egyszerű kíváncsiság motiválja” – vélik az ornitológusok.

A szakértők egyébként a warwickiaknak azt tanácsolják, hogy viseljenek fejfedőt, támadás esetén pedig „beteg madarat” imitálva hadonásszanak karjaikkal. A lakosok feltehetően megfogadják a tanácsot, egyebet úgysem tehetnek, hiszen sem a városi előjáróság, sem a rendőrség nem érzi magát illetékesnek madárügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik