Élet-Stílus

Feltalálták a színváltó betont

Három angol művészpalántának hála megszületett a beton-kaméleon, vagyis olyan számítógép vezérelte építőanyag, amely képes színét és alakját változtatni.

Chris Glaister, Afshin Mehin és Thomas Rosen, a brit Royal College of Art hallgatói unalmasnak és lehangolónak találták, hogy az épületek születésükkor elnyerik végleges alakjukat.

A találékony művészpalánták ezért olyan technológiát dolgoztak ki, amelynek révén a beton nemcsak színét képes megváltoztatni, de felületén különböző ábrákat és szöveget is képes megjeleníteni. Így a Chronos Chromos Concrete-ből, vagyis az Idő-Szín-Betonból készült falak ideiglenesen például óraként vagy hőmérőként is funkcionálhatnak.

Az eljárás lényege, hogy a betont hőre színét változtató festékkel keverik, a felületbe pedig nikkel-króm ötvözetből készült vezetékeket ágyaznak. Amikor valamilyen feliratot akarunk megjeleníteni, csak a megfelelő vezetékeket kell felmelegíteni, és a felette/előtte elhelyezkedő felület megváltoztatja színét. Jelenleg a következő színmódosulások érhetők el: fekete, piros és szürke felületek képesek fehérre változni.

A rendszer hátulütője lehet, hogy ha valamelyik vezeték meghibásodik, sajnos nem csak villanyszerelőt, hanem kőművest is hívni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik