Élet-Stílus

Aláírt Csehországban a Hyundai

A Hyundai dél-koreai konszern hétfőn aláírta a Csehországban létesítendő autó összeszerelő üzeméről szóló megállapodását. A nosovicei ipari zónában, Ostrava városa közelében épül a Hyundai első Európai Unió-beli gyártótelepe.

A 800 millió – 1 milliárd eurós befektetés révén egy évi 300 ezer autót gyártó telep létesül, 3 ezer új állást teremtenek, és további 10 ezer munkahely jön létre a kapcsolódó beszállítói szektorban – közölte Kim-In Seo, a Hyundai alelnöke.

A cseh ipari és kereskedelmi miniszter bejelentése szerint a prágai kormány 4,3 milliárd koronás ( 180,8 millió euró) közvetlen állami támogatásban részesíti a Hyundait és további 1,3 milliárd korona adókedvezményt juttathat neki. További adókedvezményt helyeztek kilátásba, ha a befektetés mérete meghaladja az 1 milliárd eurót. A megállapodás része az is, hogy a cseh kormány finanszírozza a 2010-re elkészülő négysávos autópályát, ami Nosovice-t a szlovákiai Zsolnával köti össze. Zsolnán a Kia – Hyundai leányvállalat – épít összeszerelő üzemet, így e két telep együttesen 2008-tól évi 600 ezer autót bocsát majd ki.

A megállapodás aláírását cseh részről Milan Urban miniszter jelentette be sajtóértekezletén azzal, hogy a beruházói szerződést május közepén fogják aláírni. A megállapodást még hivatalosan a Hyundai igazgatótanácsának, illetve a cseh központi és helyi kormányzatnak is jóvá kell hagynia.

A Hyundai 2010-re be akar kerülni a világ öt legnagyobb autóipari vállalata közé. A Reuters szerint a Kia leányvállalatával a hetedik helyen álló gyártó a tengerentúlon igyekszik bővíteni a termelést, hogy kivédje az erős dél-korai pénz, a von hatását. Autóipari szakértők várakozása szerint a telephely létesítés – az amerikai gyártótelep létesítés után – újabb lökést ad a Hyundai részvényei emelkedésének, a vállalat ugyanis a nehézkes dél-koreai piacbővítéssel szemben megvalósíthatja tengerentúli terjeszkedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik