Élet-Stílus

Idén is lesz „Múzeumok hosszú éjszakája”

Idén június 24-én lesz Magyarországon a Múzeumok hosszú éjszakája című kezdeményezés.

Több mint 1500 európai múzeum csatlakozott 2006-ban a múzeumok hosszú éjszakájához, amelyet május 20-án, szombaton tartanak – közölte a francia kulturális minisztérium. Az állami gyűjteményeket és kiállításokat ezen a májusi napon este 7 óra és hajnali 1 óra között ingyen kereshetik föl az emberek. A lépéstől azt remélik, hogy sok új látogatót tudnak majd becsalogatni a múzeumokba.

Az európai múzeumok tavaly tartották az első hosszú napot a gyűjteményekben, és tapasztalatok szerint Olaszországban, Belgiumban, Németországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Lettországban az akciónak nagy mozgósító ereje volt, nagyon sok ember ment el késő este a kiállításokra. Újabb országok, köztük Albánia, Ausztria, Ciprus, Észtország, Finnország, Magyarország, Izland és Törökország csatlakozott a kezdeményezéshez.

Szepes Hédi, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezető főtanácsosa az MTI-nek megerősítette, hogy a magyar múzeumok és közgyűjtemények is csatlakoznak az európai programhoz, de május 20-a helyett június 24-én Szent Iván éjjelén tartják.

A Múzeumok éjszakája programot az Európai Bizottság és a Múzeumok Nemzetközi Bizottsága patronálja, és idén a múzeumok fiatal látogatóin lesz a fő hangsúly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik