Élet-Stílus

Koncerttel indult a Bartók-év

Kocsis Zoltán zeneszerző, karmester, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén, melyen Bartók-művekből adtak elő.

A “Cantata Profana” mottóval meghirdetett jubileumi év nyitóhangversenyét, a világhírű zeneszerző, zongoraművész, népdalgyűjtő születésének 125. évfordulója elötti napon tartották.

Szombaton hagyományosan az évforduló napján adják át a Bartók–Pásztory-díjakat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol ezt követően ünnepi hangversenyt tartanak. A Hagyományok Háza ugyancsak szombaton ünnepi műsort rendez, amelynek programján népzenei ihletésű kompozíciók, illetve Bartók-művek népzenei feldolgozásai szerepelnek.


Az évforduló megünneplése már a hét elején megkezdődött: kedden Bartók útján címmel emlékkiállítás nyílt a budapesti Zenetörténeti Múzeumban, míg a Zenetudományi Intézetben háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött a zeneszerző zenei és tudományos életművéről.


A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Kara szervezésében szerdán nyílt meg a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny, a Bajor Gizi Színészmúzeumban pedig csütörtöktől kiállítást tekinthet meg a nagyközönség Bartók és a tánc címmel. A Bartók-emlékév 2006 címmel a hónap közepétől május 16-ig kiállítás is látható a budapesti metróban. Az idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál is Bartók, illetve Mozart emléke előtt tiszteleg; az eseménysorozat keretében a Magyar Állami Operaház Bartók Béla három színpadi művét viszi színpadra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik