Élet-Stílus

20 milliárdot kapnak idén a színházak

A kulturális tárca több színházi közvetítést fionanszírozna a televíókban, ajánlást fogalmazott meg a vezetők szakmai kiválasztására, színházi ösztöndíjat alapít, és a májust a regionális színházi turnék hónapjává szeretné tenni.

Bozóki András miniszter szombaton, a budapesti Merlin Színházban elmondta, hogy a színházszakmai támogatások 2006-ban több mint 15 milliárd forintot tesznek ki, a Magyar Állami Operaháznak szánt kerettel együtt az összeg meghaladja a 20 milliárd forintot. A minisztérium külföldi tanulmányutak támogatására ösztöndíjat alapít, amelyet szeretne a nemrég elhunyt Halász Péterről elnevezni. (Ehhez még szükség van a hozzátartozók beleegyezésére.). Az összeg az idei induló évben 8 millió forint lenne.

Több színházi közvetítést!

Mindemellett tárgyalásokat kezdtek az Országos Rádió és Televízió Testülettel azért, hogy több színházi produkció szerepeljen a televíziók műsorán. Bár a tévéprogramok összeállítása nem a minisztérium hatásköre, azt szeretnék, hogy igényes produkciók jelenjenek meg a televízióban, “ha kell, egy külön csatornán”. A közvetítés költségeibe a tárca is “beszállna” – jelezte.

Szakmai igazgatókat!

A kulturális tárca vezetője előző nap ajánlással fordult a színházak fenntartóihoz annak érdekében, hogy erősödjenek a szakmai szempontok a teátrumok igazgatóinak kiválasztásában. Mint fogalmazott, “ez nem jelent direktívát”, mindössze ajánlást arra: az önkormányzatok kulturális bizottságai döntés előtt vegyék figyelembe a színházszakmai testület álláspontját, és részesítsék előnyben a tudományos fokozattal, nemzetközi kapcsolatokkal, nyelvtudással rendelkező pályázókat.

Regionális színházi turnék hónapja

A miniszter elmondta: azt javasolja, hogy a május legyen a regionális színházi turnék hónapja. Fontosnak tartja ugyanis, hogy a kőszínházi társulatok látogassanak el egymáshoz, s ezzel rugalmasabb, egymás produkcióira nyitottabb rendszer jöjjön létre. A Pécsi Országos Színházi Találkozó megrendezésére a tárca 60 millió forintot különít el. A minisztérium szeretné, hogy 2008-tól egy vidéki város adjon otthont egy nemzetközi színházi fesztiválnak.

Az alternatív és táncszínházi műhelyek 532 millió forintos támogatásának szétosztásáról a szakmai kuratóriumok a héten döntöttek, s a bábszínházak számára 30 millió forint többlettámogatást különítenek el a Nemzeti Kulturális Alapprogram miniszteri keretéből. A Katona József-drámapályázatot pedig 50 millió forintos keretből hirdették meg az idén, amely ebben az évben gyermek és ifjúsági drámaírói támogatással egészült ki. A pályázaton öt szerző és tizennyolc darab részesült támogatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik