Élet-Stílus

Kiállítják a váci múmiákat

A domonkos templom titka címmel április 8-tól időszaki kiállításon tekinthetők meg a közelmúltban Vácott talált múmiák Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A múzeumban őrzött, egyedülálló lelet először lesz látható Magyarországon. Korunk egyik legkülönlegesebb embertani leletegyüttesére a váci Fehérek templomának 1994-ben végzett felújítása során bukkantak rá.

A templomtorony alatt fekvő, nagy, boltozatos kripta zsúfolásig tele volt egymás tetejére halmozott, gazdagon díszített koporsókkal. A csaknem 200 éve nem bolygatott koporsókból 265 természetes úton, emberi beavatkozás nélkül mumifikálódott, halotti ruhába öltöztetett ember maradványait tárták fel.

A kiállításra kerülő múmiákat most készítik elő a tárlatra, a testeken éppen endoszkópos vizsgálatot végeznek. Az április 8-ától november 30-ig megtekinthető kiállítás egyéni sorsokat, családi tragédiákat, rejtélyes haláleseteket tár fel.

A múmiák bemutatása mellett multimédiás technika segítségével a XVIII. századi Magyarország mindennapi élete elevenedik meg a látogatók előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik