Élet-Stílus

Egy hét múlva indul a Titanic filmfesztivál

A tizenharmadik Titanic különlegessége, hogy ezúttal 8000 eurós díjat is osztanak. A lényeg azonban a filmkínálat, amely idén sem jelent csalódást.

Jegyárak


A moziktól függően 700-830 forintos jegyet 20 százalékkal olcsóbban válthatják meg azok, akik március 29-ig megteszik ezt. A kedvezményt a rendezvény helyszínein – Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi mozi, Örökmozgó Filmmúzeum, Kossuth mozi – lehet igénybe venni.

Mozik

Uránia Nemzeti Filmszínház (VIII., Rákóczi út 21., 486-34-00. Helyár: 830 forint)
Kossuth (XIII., Váci út 14., 467-42-60. Helyár: 790 forint)
Toldi (V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38., 472-03-97. Helyár: 700 forint)
Örökmozgó (VII., Erzsébet krt. 39., 342-21-67. Jegyár: 600, 19 óra után 800 forint)

Ismertető a Holtkomoly című horrorhoz

Jobboldali terroristák és egy vámpír megszállnak egy meleg bárt New Yorkban. A szélsőségesek egy félházas estén magukra zárják a lokált, és kísérletezni kezdenek a homoszexualitást gyógyító új csodaszerükkel – élőben a tévé közönsége előtt. Csak négy botcsinálta hős szegül szembe velük. Kisebbségben vannak – fegyverek és szemfogak tekintetében is –, de egyedül rajtuk múlik, meg tudják-e állítani a vérontást, mielőtt az egész város végveszélybe kerülne.






Évente ismét feltámadva Leonardo DiCaprióként vehetünk jegyet a Titanicra, amely a kikötőből idén március 31-én fut ki, a jégheggyel pedig április 9-én találkozik. Ennyit az erőltetett szóképekből. A lényeg, hogy idén akárcsak tavaly ősz helyett tavasszal nyitja meg kapuit a Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál. A tizenharmadik éve futó rendezvény idei különlegessége, hogy a szokásos filmjelenléten kívül erejét próbálgatva, már pénzzel, 8000 euróval, járó fődíjat is osztanak.

Versenyfesztivál lett

A Titanic tehát versenyfesztivál lett, zsűrivel, meg kis szobrocskával, (ez valamiféle két félgömb, melyben víz lögybölődik). A versenybe került filmek közül háromtagú nemzetközi zsűri választja ki a legjobbat. A zsűri elnöke Shane Danielsen, az Edinburgh-i Filmfesztivál művészeti igazgatója, tagjai Báron György filmesztéta, a Magyar Filmkritikusok Szövetségének elnöke és Nils Klevjar Aas, a Norvég Filmalapítvány vezető munkatársa. A Hullámtörők-díjért a különböző szekciókban kilenc alkotás vetélkedik. A díjat az április 8-i zárógálán Bozóki András kulturális miniszter, a fesztivál fővédnöke adja át.

Dicső múlt

Azonban mindez még mindig lényegtelen. A Titanic veleje ugyanis az a rengeteg film, amelyeket soha nem látnánk moziban, ha a szervezők nem hoznák el, és persze nem utazunk el mondjuk a Sundance-re. Így jutott el hozzánk az Amélie csodálatos élete, Quentin Tarantino kultuszfilmje, a Kutyaszorítóban és Wong Kar-wai Csungking Expressze. A fesztivál a sztárrendezők műveinek bemutatása mellett mindvégig igyekezett a fiatalokra irányítani a figyelmet: a Titanic mutatta be elsőként Enyedi Ildikó Tamás és Juli című filmjét, a Kontrollal világhírűvé vált Antal Nimród videoklip-válogatását, valamint az idei filmszemle-fődíjas Pálfi György debütáló filmjét, a Hukklét. A fesztivál keretében 12 év alatt többek között Peter Greenaway, Jafar Panahi, Philip Ridley, Volker Schlöndorff és Mathieu Kassovitz látogatott el Budapestre.

Fényes jövő

Az idei programba 31 országból 61 filmet válogattak össze a szervezők, a kínálatban 50 nagyjátékfilm, 8 dokumentumfilm és 3 rövidfilm található. Itt lesz a 2005-ös Cannes-i Filmfesztiválon Arany Kamera-díjjal kitüntetett Te meg én és minden ismerősünk (Me and you and everyone we know). Miranda Julie magányos emberekről szóló filmje igazi fesztiválsiker: a Cannes-i elismerésen kívül többek között megkapta a San Francisco-i Filmfesztivál közönségdíját, a legjobb elsőfilmesnek járó díjat a Stockholmi Filmfesztiválon, valamint a Sundance Filmfesztivál különdíját. Szintén Cannes-i sikerfilm a Melquiades Estrada három temetése (legjobb forgatókönyv, legjobb férfi alakítás: Tommy Lee Jones). Számos díjjal büszkélkedhet a radikális, tabudöntögető író, Vlagyimir Szorokin forgatókönyvéből készült 4 is. Látható lesz a Cannes-i Arany Pálma-nyertes A gyermek (L’Enfant), melynek premierjét a sokszoros díjnyertes belga rendezőpáros Dardenne-fivérek munkáit felvonultató retrospektív vetítéssorozat kíséri a Cirko – Másképp Alapítvány és a Titanic Fesztivál közös szervezésében. A filmek szokás szerint tematikus blokkokba rendeződnek.

Vendégek a világból

A fesztivál a zsűritagokon kívül számos világhírű filmest lát vendégül: Magyarországon köszönthetjük Timothy és Stephen Quay-t, akiknek első nagyjátékfilmjét, az 1995-ös Benjamenta-intézetet a 4. Titanic Filmfesztivál nagy sikerrel vetítette. A Quay-fivérek idén személyesen vesznek részt a Földrengések zongorahangolója (The Piano Tuner of Earthquakes) című filmjük bemutatóján. Érkeznek a Zúzmarás (Frostbiten) című svéd horror alkotói, Anders Banke rendező és Magnus Paulsson producer, az osztrák dokumentumfilmes, Paul Rosdy (Új világ /Neue Welt), valamint a 4 című orosz film rendezője, Ilja Krzanovszkij.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik